تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتور خانه ها- 10نکته ای که در نگهداری موتورخانه ها باید به آن ها توجه کنید؟
موتورخانه ها قسمت اصلی یک ساختمان را تشکیل می دهند که وظیفه اصلی گرمایش و سرمایش را بر عهده دارند. آشنایی با تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها نقش اصلی را در انتخاب تجهیزات، تعمیرات و نگهداری دارد. از جمله تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها می توان به پمپ ها، دیگ های بخار، چیلرها، مبدل های حرارتی، مشعل و… اشاره کرد.
مطالعه بیشتر :
نقش موتورخانه های بخار
یکی از اصلی ترین مسائل هر ساختمان، تامین گرمایش و سرمایش آن است. به همین دلیل موتورخانه ها مانند قلب انسان نقش اصلی را در ساختمان ها ایفا می کنند. موتورخانه ها اتاقی در یک ساختمان هستند که با تجهیزات کنترلی و سیستم های مکانیکی، کنترل سرمایش و گرمایش ساختمان را بر عهده دارند، به همین دلیل طراحی و انتخاب تجهیزات بسیار حساس و مهم خواهند بود.
به جهت تولید بخار در بیمارستان ها، هتل ها و… از موتورخانه های بخار استفاده می شود همچنین از موتورخانه ها به جهت تهویه مطبوع و گرمایش نیز استفاده می گردد.
مطالعه بیشتر:
- فن کویل | قیمت فن کویل | خرید فن کویل
- خرید مینی چیلر |قیمت مینی چیلر|مینی چیلر خانگی
- داکت اسپلیت |قیمت داکت اسپلیت|خرید داکت اسپلیت
تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها
اجزاء مختلفی در موتورخانه ساختمان قرار میگیرند. هر کدام از این تجهیزات برای کارایی مختلف به کار برده میشوند. مکان قرارگیری وسایل مختلف توسط مهندس طراح تاسیسات مشخص میگردد.
از تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها می توان به بویلر، چیلر، پمپ، مبدل حرارتی، مخازن آب گرم بهداشتی برای آشامیدن و شستشو، لولهها و شیرها، تجهیزات الکترونیکی کنترلی و پردازش کننده، تجهیزات مختلف مثل هواساز و شوفاژ برای توزیع هوا در ساختمان، برج خنک کننده و سوپاپ ها اشاره کرد. در ادامه مقاله به طرزکار تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها و کاربرد تجهیزات موتورخانه ها خواهیم پرداخت.
بویلر
بویلر (Boiler) یا همان دیگ بخار وسیله ای تاسیساتی است که از آن به منظور گرم کردن و یا جوشاندن سیال های عامل، جهت مصارف مختلف خانگی و صنعتی، استفاده میشود.
بویلر ها معمولا برای تولید بخار، تولید آّب گرم و یا گرم کردن انواع روغن ها استفاده میشوند. بویلر ها، مخازن بسته ای هستند که انرژی لازم جهت انجام فرآیند را از گرمای ایجاد شده توسط احتراق انواع سوخت ها، انرژی الکتریکی و یا حتی انرژی هسته ای از محیط بیرون خود دریافت می کنند.
مطالعه بیشتر:
تجهیزات و لوازم کنترل و اندازه گیری
ساختار بویلر ها
به طور ساده تمامی بویلر ها متشکل از یک محفظه ی تحت فشار (شامل لوله های سیال و مخازن) ، مشعل، دودکش برای خروج گازها و سیستم کنترلی بویلر هستند. بویلرها یکی از تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها هستند.
دسته بندی انواع بویلر ها
بویلر ها را میتوان بر اساس مسیر عبور سیال و گازهای داغ به صورت زیر دسته بندی کرد:
بویلر واتر تیوب
بویلر فایر تیوب
بویلر های واتر تیوب یا دیگ بخار آب در لوله
در تعدادی از بویلر ها، بر حسب نوع مصرف آنها، لوله های ریزی درون بویلر وجود دارد که سیال عامل که عموما آب میباشد، از داخل آن هاعبور میکند. در این نوع بویلر ها که به آنها بویلرهای واتر تیوب یا آب در لوله گفته می شود، گرمای حاصل از احتراق سوخت از اطراف این لوله ها به آب درون لوله منتقل میشود.
در برخی موارد دیده شده که به این نوع بویلر ها در فارسی بویلر های لوله آبی نیز گفته میشود. بویلرهای واتر تیوب خود نیز انواع مختلفی دارند که در مقالات دیگری به آنها خواهیم پرداخت.
مطالعه بیشتر:
بویلر های فایر تیوب یا دیگ بخار آتش در لوله
در این نوع بویلر که به آنها بویلر های فایر تیوب، بویلر آتش در لوله یا بویلر لوله آتشی نیز گفته می شود، برخلاف بویلرهایواتر تیوب سیال عامل، در یک مخزن، در اطراف لوله هایی قرار دارد که در آن لوله ها گاز داغ در حال حرکت میباشد و از این طریق حرارت به سیال عامل منتقل میشود.
چیلر
چیلرها تجهیزاتی هستند که با استفاده از دو سیکل جذب یا تراکم گرما را از مایع می گیرند. چیلر ها از نظر سیکلی به دو دسته تراکمی و جذبی تقسیم بندی می شوند. نحوه عملکرد انواع چیلرهای صنعتی بر اساس تغییر فاز از مایع به گاز و بالعکس می باشد و تنها تفاوت انواع چیلرها در نحوه تامین انرژی لازم برای این تغییر فاز می باشد.
نحوه عملکرد انواع چیلرها
چیلرها تجهیزاتی می باشند که گرما را از مایع می گیرند. مایع سرد شده به وسیله پمپ و از طریق لوله کشی های عایق شده به فن کویل ها، موتورخانه ها و… ارسال می گردد. گرمای گرفته از مایع می تواند به محیط یا سیستم های گرمایشی انتقال داده شود. از چیلرها برای تهویه مطبوع صنعتی نیز استفاده می شود.
چیلرها از نظر سیکلی که سیال در آنها طی میکند به دو دستۀ چیلرهای جذبی و چیلرهای تراکمی تقسیم بندی میشوند. تفاوت انواع چیلرها در تأمین انرژی لازم برای راه اندازی سیکل است. در چیلرهای تراکمی انرژی لازم جهت برقراری حرکت سیال به کمک انرژی الکتریکی و در چیلرهای جذبی به کمک انرژی حرارتی تامین می شود.
کاربرد چیلرها در محیط های صنعتی، موتورخانه ها، ساختمان های مسکونی و تجاری، تهویه مطبوع، تهویه صنعتی و نگهداری مواد غذایی و شیمیایی می باشد.برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد چیلر ها و نحوه کارکرد چیلرها مقالات دیگر ما را در این زمینه مطالعه کنید.
آشنایی با چیلر تراکمی و انواع کمپرسور
چیلر چیست ؟ساختمان چیلر تراکمی واجزای تشکیل دهنده چیلر تراکمی
انتخاب و خرید انواع مینی چیلر و مقایسه مینی چیلر و داکت اسپلیت
با انواع مختلف چیلرها آشنا شویم (چیلر تراکمی، چیلر جذبی، مینی چیلر)
تشریح انواع فن کویل، ساختار و طرز کار فن کویل
انواع کمپرسورهای مورد استفاده در چیلرهای تراکمی
شناخت انواع چیلر، طراحی و نحوه انتخاب بهینه چیلر-
بررسی چیلرهای تراکمی و نحوه انتخاب آنها-
شناخت انواع کمپرسور، مزایا و معایب هر یک از کمپرسورهای مورد استفاده در چیلر های تراکمی-
ظرفیت قابل استفاده کمپرسورها و هزینه های اولیه آن-
مینیمم راندمان چیلر ها( COP وEER ) بر اساس استاندارد اشری 90,1-
پمپ
پمپ ها تجهیزات مکانیکی هستند که برای افزایش فشار و جا به جایی سیال استفاده می شوند. انرژی سیال با عبور از پمپ افزایش می یابد. با تغییر فشار، تغییرات انرژی نیز اتفاق می افتد. کاربرد اصلی پمپ ها انتقال سیال به ارتفاع بالاتر و یا جا به جایی آن در سیستم لوله کشی و یا برای ایجاد نیروی هیدرولیک است. پمپ ها به سه دسته اصلی پمپ های جا به جایی مثبت، پمپ های چرخ دنده ای و پمپ های دینامیکی تقسیم بندی می شوند.
بسته به کاربرد و کارکرد پمپ ها، محل نصب و نوع پمپ متفاوت هست. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پمپ ها و نحوه کارکرد پمپ ها مقالات دیگر ما را در این زمینه مطالعه کنید.
مطالعه بیشتر:
مبدل حرارتی
مبدل های حرارتی یک از تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها هستند که وظیفه تبادل گرمایی را برعهده دارند. در مبدل های حرارتی دو سیال با دماهای متفاوت با هم تبادل حرارتی انجام می دهند؛ یکی از این سیال ها به دمای پایین تر و یکی به دمای بالاتری می رسد.
در مبدلهای حرارتی معمولاً دو سیال بدون تماس جرمی با یکدیگر تبادل حرارت میکنند. سیال سرد تر در تماس با سیال گرم انرژی حرارتی گرفته و دمای آن بالا میرود و در عوض سیال گرم تر با از دست دادن حرارت، سرد میشود. این تبادل بر اساس اصول انتقال حرارت یعنی رسانش گرمایی و همرفت انجام می گیرد.
انواع مبدل های حرارتی
-
مبدل حرارتی پوسته و لوله
-
مبدل حرارتی صفحه ای
-
مبدل حرارتی مارپیچ یا حلزونی
-
مبدل حرارتی لوله ای
-
مبدل حرارتی دو لوله
-
مبدل های حرارتی فین دار
-
و…
مبدل های حرارتی کاربرد زیادی در نیروگاه ها، تهویه مطبوع، موتورخانه ها، و… دارند.
5 موردی که در طراحی مبدل های حرارتی باید به آن دقت شود؟
- میزان سمی بودن سیال
- میزان خورندگی سیال
- میزان رسوب گذاری سیال
- دو فازی بودن سیال
- فشار عملیاتی
مطالعه بیشتر:
مشعل
مشعل سیستمی است که مقداری هوا را با سوخت ترکیب کرده و انرژی سوخت را به انرژی گرمایی تبدیل می کند. مشعل ها به عنوان موتور اصلی احتراق بویلرها هستند. وظیفه رله مشعل خاموش کردن مشعل یا بویلر هنگام عدم احتراق صحیح در زمان شروع به کار و خاموش شدن شعله در حین کار ، می باشد.
6 عمل اصلی مشعل جهت تامین حرارت
- تامین سوخت و هوا با یک دبی و فشار مناسب
- تبخیر سوخت جامد و مایع
- متناسب کردن میزان سوخت و هوا
- مخلوط کردن سوخت و هوا
- ایجاد جرقه
- مواجه کردن آتش با سطوح انتقال حرارت
انواع مشعل های صنعتی
مشعل گاز سوز
مشعل گازوئیل سوز
مشعل مازوت سوز
مشعل دوگانه سوز
4 معیار اصلی تقسیم بندی مشعل ها
- پروفیل شعله تولید شده
- ظرفیت کاری
- روش اشتغال
- نوع سوخت
منبع انبساط موتورخانه ها
منبع انبساط مخزنی هست که فشار سیالات گرم شده را به تعادل می رساند و کمبود آب در گردش را جبران می کند. منبع انبساط یکی از اساسی ترین تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها هستند.
در موتورخانه ها سیال در گردش در اثر حرارت، افزایش حجم پیدا می کند و این می تواند به لوله ها و اتصالات آسیب برساند.
این افزایش حجم، باعث ترکیدگی و آسیب شدید به لوله ها می شود. در لوله کشی، شیر های اطمینان تعبیه می کنند که به محض افزایش حجم سیال این شیر باز شده و مقدار اضافی سیال را تخلیه می کند.
اما این شیرهای اطمینان ممکن است به درستی کار نکنند یا در اثر بروز مشکل فنی، خطراتی ایجاد کنند.
به همین دلیل استفاده از منبع انبساط راه مطمئن تری می باشد. این مخازن بر روی قسمتی از سیستم لوله کشی نصب می شوند و تغییرات فشار را کنترل می کنند. همچنین این مخازن می توانند کاهش فشار سیال را نیز جبران کنند.
مخازن انبساط از تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها می باشند که به دو دسته اصلی منبع انبساط باز و منبع انبساط بسته تقسیم می شوند.
محل قرارگیری مخازن انبساط
مخازن انبساط باز بایستی در ارتفاع بالاتر از آخرین مبدل حرارتی قرار بگیرد؛ قرار گرفتن در ارتفاعی بالاتر باعث می شود فشار کل سیستم به خوبی به تعادل برسد و و در هدر رفتن آب صرفه جویی شود.
مخازن انبساط باز بر روی پشت بام نصب می شوند تا در ارتفاع بالاتر قرار بگیرد و در مجاورت مستقیم هوا باشد.
پمپ سیرکولاتور
پمپ های سیرکولاتور وظیفه چرخاندن آب سرد و گرم موتورخانه ها و سیستم های تهویه مطبوع را دارد.
پس از تامین آب گرم در بویلرها یا آب سرد در چیلرها وظیفه جریان دادن این آب گرم یا سرد برعهده پمپ سیرکولاتور است.
ترموستات از تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها
ترموستات ها دستگاهی هستند که دما را در یک محدوده و یا در دمای خاص ثابت نگه می دارند. زمانی که این محدوده دما در دسترس هست، ترموستات مدار برقی سیستم را قطع می کند.
اما زمانی که به اختلاف 3 تا 5 درجه سانتی گراد رسیدیم، ترموستات مدار را وصل کرده و سیستم شروع به کار می کند.
از جمله کاربردهای ترموستات می توان به گلخانه ها، موتورخانه ها، کوره ها، شوفاژ خانه ها، لوازم خانگی و… اشاره کرد.
رادیاتور
رادیاتورها وسایل فلزی و نیمه فلزی هستند که برای انتقال گرما و سرما به محیط اطراف استفاده می شوند.
رادیاتور ها نوعی مبدل حرارتی هستند. از این دستگاه ها جهت استفاده در منازل و همچنین برای انتقال حرارت آب گرم رسیده از بویلر و گرم کردن ساختمان به کار می روند. اکثر رادیاتورها در ساختمان ها و خودروها کاربرد دارند.
نحوه عملکرد رادیاتورها
عملکرد رادیاتور به این صورت است که آب گرم یا بعضی اوقات بخار آب، در یک سیستم حرارت مرکزی تولید شده و از طریق رادیاتور داخل ساختمان و به وسیله پمپ توزیع می شود.
در واقع، وظیفه رادیاتور داخل ساختمان این است که گرما را به محیط اطراف منتقل کند.
هواساز ها
هواسازها یکی از تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها و دستگاهی برای تامین هوای مطبوع و سالم با دست یافتن به دما و رطوبت مناسب هستند. هواساز یکی از اصلیترین دستگاههای تهویه مطبوع است که در مسیر چیلر و بویلر با کانال هوا قرار میگیرد .
هواساز ها در صنایع مختلف نیز برای تولید هوای مورد نیاز با درجه و رطوبت مورد نظر به کار برده میشوند . اجزای سازنده هواساز به ترتیب زیر است :
- کانال تغذیه
- محفظه فن
- لرزه گیر
- کویلهای سرمایش و گرمایش
- محفظه فیلتر
- کانال اختلاط هوای برگشتی و هوای تازه
هواساز به عنوان یکی از مهم ترین دستگاه ها سیکل تهویه مطبوع محسوب می شود . عملکرد هواساز عموما وابسته به صحیح عمل کردن سایر قطعات سیکل تهویه مطبوع از جمله بویلر ، چیلر و برج خنک کننده می باشد و از طرفی دیگر چون در ارتباط مستقیم با محیط زیست انسان و یا قطعات حساس می باشد، از اهمیت بالاتری نسبت به سایر دستگاه ها سیکل تهویه برخوردار است.
انواع مختلف هواساز:
در دسته بندی زیر و به طور کلی هواساز ها بر اساس نوع کارکرد به سه دسته خانگی ، صنعتی و هایژنیک تقسیم بندی می شوند .
- هواساز عمودی یا افقی
- هواساز مکشی یا هواساز دهشی
- هواساز هوای تازه یا هواساز اختلاط کننده
- هواساز تک بخشی یا هواساز چند بخشی
- هواساز کارخانه ای یا هواساز کارگاهی، هواساز استاندارد یا هواساز سفارشی
- هواساز داخلی یا هواساز بیرونی
سختی گیر
استفاده از سختی گیر و ضد رسوب در عملکرد موتورخانه ها نقش به سزایی دارد. اگر آب ورودی به موتورخانه به خصوص دیگ بخار ها، سختی بالایی داشته باشد، باعث ایجاد سختی و رسوب داخل بویلر و سیستم لوله کشی می شود.
یکی از روش های حذف سختی آب که منجر به حذف یون های کلسیم و منیزیم می شود استفاده از دستگاه سختی گیر رزینی است.
نحوه عملکرد سیستم سختی گیر رزینی به این صورت است که یون های سخت منفی در آب سخت با اتم سدیم مثبت که در رزین سختی گیر وجود دارد، جایگزین می شوند.
رزین ها بایستی به طور متناوب و دوره ای احیا شوند تا از رسوب مواد معدنی و گرفته شدن آن جلوگیری شود.
از مخازن آب و نمک هم برای احیای رزین استفاده می شود..
همچنین می توان از سختی گیر ها مغناطیسی هم در مسیر لوله ها استفاده کرد؛ ولی کارایی و عملکرد سختی گیر های رزینی بهتر می باشد.
- از سایر تجهیزات مورد استفاده در موتورخانه ها می توان به لوله کشی ها، تابلو برق، کلکتور رفت و برگشت، کپسول آتش نشانی و مخزن نمک اشاره کرد.
اصول طراحی موتورخانه ها
محل قرار گیری تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها ضوابط و اصول خاص خود را دارد. در طراحی با در نظر گرفتن نکاتی که در ادامه به آن می پردازیم، سعی خواهیم کرد استانداردترین طراحی را انجام دهیم.
محل قرارگیری تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها
ابعاد و سایز دستگاه ها، میزان دسترسی به تجهیزات و فضای کافی قابل دسترس از اصول اولیه مشخص کردن محل قرار گیری موتورخانه می باشد.
- در طراحی فضای ساختمانی برای موتورخانه ها، در حدود 20 درصد در مراکز صنعتی و متراژهای بالای ده هزار متر و برای ساختمان های اداری حدود 3 درصد از مساحت بنای مفید ساختمان را برای موتورخانه در نظر می گیرند.
- بهترین مکان برای در نظر گرفتن موتورخانه در ساختمان های مسکونی زیرزمین می باشد.
- مسیر دودکش ها نباید از راه پله عمومی باشد و نباید در نزدیکی سپتیک تانک و محیط های حاوی اتان باشد.
- در محیط های صنعتی، با توجه به مسیر باد و ارتفاع طراحی را لحاظ می کنند. ارتفاع نباید بیشتر از سه متر باشد تا بتوان آب را پمپ کرد و از کاویتاسیون جلوگیری کرد.
- پمپ ها بایستی در یک خط و در کنار هم باشند. به این صورت که پمپ های آب داغ مقابل دیگ، پمپ های برج های خنک کن مقابل چیلر، پمپ های خطی نزدیک منابع دو جداره و یا منابع کویلی و بوستر پمپ ها در نزدیکی مخازن آب قرار گیرند.
- برای هر وسیله گازسوز دودکش کلاهکدار تعبیه می شود.
- نصب برق گیر و اتصال به زمین الزامی است.
- اتاق برق در مناطق گرمسیری باید مجهز به خنک کننده باشد.
- مجراهایی برای جمع اوری آب پمپ ها و دستگاه ها تعبیه شود.
- دستگاه اطفاء حریق بایستی تعبیه شود.
- در هر موتورخانه برای انجام تهویه طبیعی ، می بایست در قسمت بالا و پائین دیوار خارجی آن دو دریچه یا پنجره، هر یك با سطح مفیدی معادل 20 سانتیمتر مربع به ازای هر ده هزار BTU در ساعت از كل ظرفیت حرارتی موتورخانه در نظر گرفته شود. این دریچه یا پنجره ها باید بطور مستقیم به فضای آزاد راه داشته و همیشه باز باشند.
- لوله تهویه منبع سوخت باید در بالاترین قسمت منبع به آن متصل شده و حداكثر 2.5 سانتیمتر به درون مخزن وارد گردیده و بطور كامل درز بندی شود.
- بهترین تناسب ابعادی برای موتورخانه های بزرگی که در محوطه مستقر می شوند، نسبت طول به عرض 3 به 1 است که رعایت این نسبت باعث زیبایی هرچه بیشتر موتورخانه می شود.
- در موتورخانه ها مجرای خروج هوای کثیف یا اگزاست در بالاترین تراز ارتفاعی ممکن تعبیه می شود ولی در هنگام اجرای یک مجرای خروجی هوای سنگین هم در ارتفاع پایین موتورخانه های بزرگ می توان نزدیک میز تعمیرات که عملیات جوشکاری در آنجا انجام می شود، تهویه بهتری را شاهد بود.
- نصب كاشف های نشت گاز شهری در قسمت تاسیسات برای موتورخانه های با سوخت گاز شهری الزامی است.
- طول و عرض موتورخانه می بایست متناسب با ظرفیت حرارتی و نحوه استقرار دستگاهها باشد تا امكان عملكرد صحیح تمام تاسیسات و تجهیزات با توجه به اندازه و رعایت حریم های ایمنی متعلق به هر یك از دستگاهها را تامین نماید. دیوارها، سقف و كف موتورخانه از نوع مقاوم در برابر حریق اجراء و از ایجاد روزنه در سقف خودداری گردد.
- دودکش موتورخانه بایستی حداقل دو تا شش متر بالاتر از مرتفع ترین ساختمان در مسیر دود باشد که دود خطری برای سلامتی اهالی و یا کارمندان ساختمان ایجاد نکند و روی نمای ساختمان تغییر ناخواسته ای ایجاد نشود.
- موتورخانه بایستی به راه آب فاضلاب مجهز باشد.
- در صورتی که در یک موتورخانه بیش از یک دیگ نصب می شود و از دودکش مشترک برای آن ها استفاده می شود باید جهت جلوگیری از ورود دود دیگ های روشن به درون دیگ های خاموش، روی دودکش دیگ ها دمپر نصب شود.
- مخازن آب باید مجهز به دریچه ورودی با نرده در داخل و بیرون، لوله سرریز، کنترل سرریز، کنترل ارتفاع، لوله ونت (تهویه) با توری ضد پشه، عقربه ارتفاع نما یا ساید گلاس لوله تخلیه و لوله های ورود و خروج آب باشد که معمولا برای آب شرب از وسط و برای آتشنشانی از پایین آن خروجی می گیرند که این اختلاف نشان دهنده ارتفاع آب ذخیره شده آتشنشانی و همچنین پاك است. برای کارکرد آتشنشانی مخزن آب راکد نسازید، زیرا باعث ایجاد خوردگی، رسوب، بو، تجمع پشه و گیرپاژ بوستر پمپ می شود.
- مخازن با طول زیاد به ورق های درونی موجگیر مجهز می شوند.
- طراحی، انتخاب و رعایت الزامات دقت و تجربه بالایی مهندسی را می طلبد. برای طراحی و ساخت موتورخانه از مشاوره شرکت ها و مهندسین باتجربه و کارآمد استفاد کنید تا علاوه بر رعایت استانداردها، خطرات و هزینه های بعدی کاهش بیابد و موتورخانه با عملکرد بهتری کار کند.
مطالعه بیشتر:
کمپرسور دانفوس | کمپرسور بیتزر | کمپرسور کوپلند |
کمپرسور اسکرال کوپلند | کمپرسور DWM کوپلند |
برای مشاهده ی کمپرسور اسکرال کوپلند لطفا کلیک نمایید | برای مشاهده ی کمپرسور DWM کوپلند لطفا کلیک نمایید |
- کمپرسور سیلندر پیستونی (سری MTZ، MT، NTZ) طیف وسیعی از کمپرسورهای قوی مبتنی بر بیش از 40 سال تجربه در این زمینه
- کمپرسور اسکرال DANFOSS (سری HLM، HRM، SY، SM)
کمپرسور منیروپ دانفوس | |
کمپرسور اسکرال دانفوس |
انواع کمپرسور تولیدی شرکت بیتزر
کمپرسورسمی هرمتیک پیستونی بیتزر | |
کمپرسور رفت و برگشتی بیتزر | |
کمپرسور کامپکت اسکرو بیتزر | |
کمپرسور دو مرحله ای بیتزر | |
کمپرسور سمی هرمتیک اسکرو بیتزر | |
کمپرسور تسمه ای بیتزر | |
کمپرسور اسکرال بیتزر |
فلودیاگرام تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها
در حالت کلی فلودیاگرام موتورخانه ها شامل پمپ ها، دیگ بخار، منبع انبساط، مشعل، سختی گیر، چیلر، منبع کویل دار و رادیاتور می باشد. برای نقشه های دقیق تر و جامع تر می توانید از مهندس طراح کمک بگیرید.
انواع موتورخانه ها
موتورخانه بر اساس ساختمان و محل قرار گیری به موتورخانه ساختمان، موتورخانه بیمارستان، موتورخانه استخر، موتورخانه تجاری، موتورخانه صنعتی، موتورخانه اداری تقسیم می شود
10 نکته ای که در نگهداری موتورخانه ها باید به آن ها توجه کنید؟
نگاه کنید ، گوش دهید ، بو و لمس کنید – حواس شما یکی از ابزارهای زیادی است که در اختیار شما است و می تواند به شما کمک کند تا از تغییرات تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها اطلاع پیدا کنید.
نکته1: به دنبال چیز دیگری باشید.
به چشمان خود اعتماد کنید. اغلب ، دید چشمی شما را در تشخیص تغییرات کمک می کند. به دنبال نشت باشید ، که ممکن است نشانگر خوردگی داخلی و نازک شدن دیواره ها باشد. تغییر رنگ ، یکی دیگر از شاخص های خوب که به راحتی قابل مشاهده است.
نکته2: با دقت گوش فرا دهید.
عبور گاز و مایع از لوله ها صدای مشخصی دارند. به همین ترتیب ، مشکلات مربوط به مشعل ها ، پمپ ها و برخی دریچه ها (به عنوان مثال چک ولو) با گوش دادن به آنها و مقایسه صداها با مواردی که عادی تلقی می شوند ، می توان به راحتی تشخیص داد.
نکته 3: از حس بویایی خود استفاده کنید.
بوی گاز ، بوی نشتی مایع ، بوی سوختگی برق و حتی یک لوله داغ می تواند نشانه آن باشد که چیزی به درستی کار نمی کند. بهترین فرصت برای استفاده از حس بویایی زمانی است که برای اولین بار وارد یک موتورخانه می شوید. به عنوان مثال ، بوی مواد شیمیایی تصفیه آب را بیاموزید و هنگام حرکت در اتاق از بینی خود برای تشخیص نشتی استفاده کنید.
نکته 4: نمونه ای از مایعی که قرار هست بخار شود، را بررسی کنید.
صرف نگاه کردن به نمونه ای از آب یا مایعات حرارتی گرفته شده از بخار ، نشانگر خوبی از اتفاقاتی است که در داخل دیگ بوجود می آید. به عنوان مثال ، یک رنگ مایل به قرمز میزان بالای آهن موجود در آب را نشان می دهد ، که اغلب نتیجه خوردگی داخلی است. اگرچه ذرات موجود در آب ممکن است نتیجه زنگ زدگی باشد ، اما همین وضعیت در بخار مایع حرارتی ممکن است نشانه ای از تخریب مایعات باشد.
نکته 5: مراقب دمای تجهیزات و محیط باشید.
می توانید با نصب یک دماسنج ساده دمای محیط را اندازه بگیرید و متوجه تغییرات بشوید. همچنین میتوانید دمای اطراف دستگاه ها و تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها را بسنجید.
نکته 6: دودهای خارج شده از دودکش را چک کنید.
رنگ دود خارج شده و روغن اطراف دودکش ها نشان از میزان و نحوه احتراق می باشد.
نکته 7: خاموش شدن سیستم ها را از قبل پیش بینی کنید.
خاموش شدن سیستم ها را از قبل پیش بینی کنید و راهکارهای مناسب را بسنجید. ممکن است در اثر بروز حادثه سنسورها سیستم را قطع کنند، از قبل در مورد خاموش شدن سیستم ها و نحوه عملکرد آنها اطلاعات کسب کنید.
نکته8: دانش خود را افزایش دهید.
در مورد عملکرد تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها، شرایط نگهداری، خرابی های احتمالی با کارشناسان مشورت کنید و اطلاعات کافی در این زمینه را بدست آورید تا در موقع بروز حوادث بتوانید از عهده کنترل سیستم ها برآیید.
نکته9: از بویلر محافظت کنید.
رسوب و خوردگی در بویلر میتواند کل سیستم را فلج کند. مطمئن شوید تمام موارد حفاظتی را بدرستی اعمال و چک کردید.
نکته10: مسئولیت خود را بدرستی انجام دهید.
اگر اپراتور یا مسئول موتورخانه هستید، کار خود را بدرستی انجام دهید و مسئولیت خود را قبول کنید تا از بروز هرگونه حادثه جبران ناپذیر جلوگیری کنید.
نکات مهم بهینه سازی موتورخانه ها
- استفاده از سیستم کنترل هوشمند برای تنظیم دمای آب گرم با دمای محیط بیرون
- بررسی درستی محل قرار گیری تجهیزات اصلی تشکیل دهنده موتورخانه ها
- عایق بودن لوله های انتقال و شیر آلات
- شستشو و رسوب زدایی دستگاه ها و لوله کشی ها
- تنظیم نمودن مشعل
- استفاده از ترموستات
- جلوگیری از هدر رفت انرژی با استفاده از پوشاندن درزها و عایق کاری پنجره ها و درب ها
- اطمینان حاصل کنید تجهیزات در معرض احتراق و اتش سوزی قرار نگرفته اند.
- استفاده از فن های قدرتمند برای بیرون آوردن گرما و خنک سازی موتورخانه ها
- اطمینان از تامین هوای کافی و کاهش گازهای قابل اشتعال
- استفاده از سنسورها
نکات مهم سرویس و نگهداری موتورخانه ها
جهت بهینه سازی میزان مصرف سوخت و انرژی، سرویس دوره ای موتورخانه ها بعد از نصب الزامی می باشد. از جمله موارد مهم می توان به
- عیب یابی و نگهداری پمپ ها، نگه داری سیستم لوله کشی، تمیزکاری آن ها و جلوگیری از ایجاد رسوب، نگهداری و رفع عیب مشعل موتورخانه ها، محافظ و نگهداری منبع، عایق نمودن لوله ها، رفع عیب و تعویض فلکه، تنظیم شیر مشعل گازی و عوض کردن شیر فلکه موتورخانه اشاره کرد.
طراحی، نگهداری و تعمیرات موتورخانه ها کاری تخصصی و حرفه ای می باشد. و نیازمند متخصصین با تجربه و فنی در این زمینه می باشد. می توانید با مشاوره شرکت ها و مهندسین باتجربه با توجه به موقعیت و نوع مکان خود، بهینه ترین موتورخانه را بسازید و از هزینه ها و خطرات احتمالی بعدی جلوگیری کنید.
لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت مهندسی و بازرگانی راهبرد انرژی درفک (رادکو) آماده ارائه هر گونه مشاوره تخصصی در این زمینه میباشند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.