انواع کمپرسور |انتخاب کمپرسور|کمپرسور کوپلند|کمپرسور دانفوس|کمپرسور بیتزر
کمپرسور قلب سیستم تهویه مطبوع است و نقش اساسی در کارکرد چیلر دارد و امکان حذف گرما از فضاهای داخلی یا فرآیندهای صنعتی را فراهم می کند. هنگامی که مبرد موجود در چیلر گرما را از یک ساختمان یا فرآیند جذب می کند، تبدیل به گاز می شود، اما در این شکل قادر به آزاد کردن سریع گرما نیست. با این وجود، پس از بالا رفتن فشار و دمای کمپرسور از مبرد، می تواند گرما را دفع کند.
در سیستم های خنک کننده تجاری، کمپرسور معمولا بیشترین مصرف برق را در میان تجهیزات دارد بنابراین، مهم است که یک واحد با اندازه مناسب و از نوعی مناسب برای سیستم تهیه شود.
مطالعه بیشتر:
شناخت انواع کمپرسور، مزایا و معایب هر یک از کمپرسورهای مورد استفاده در چیلر های تراکمی
مطالعه بیشتر:
تاریخچه کمپرسور و سیستم های سرمایش
از کمپرسورها برای تامین انرژی، مجموعه ای باورنکردنی از دستگاه های مختلف استفاده می شود. به ویژه کسانی که تجربه مهندسی ساخت و ساز دارند، از این موضوع آگاه هستند، زیرا این ماشین ها مسئولیت زیادی از توان مصرفی در این صنایع را بر عهده دارند.
در سال 1758 بنجامین فرانکلین توانست با استفاده از یک دمنده و الکل دمای یک جسم را کاهش دهد.. او هوای فشرده را با استفاده از یک دمنده از روی الکل عبور داد. با این کار او توانست دما را تا دمای یخ زدن کاهش دهد. در واقع با انجام این کار سیستم های خنک سازی مکانیکی پایه گذاری شدند.
پس از آن، آمونیا اولین ماده مبردی بود که برای فرآیند کاهش دما استفاده شد. در واسط قرن نوزدهم، تقریبا چیزی مشابه با سیکل های تبرید امروزی ساخته شد که مایع کم فشار با دریافت گرما به گاز تبدیل می شد. سپس این گاز با یک کمپرسور فشرده شده و بعد از آن در یک کندانسور، دمای آن کاهش پیدا می کرد و دوباره به مایع تبدیل می شد. در طی سال های بعد فناوری ساخت کمپرسورها پیشرفت پیدا کرد و کمپرسورهایی پیچیده تر و با بازدهی بیش تری نسبت به کمپرسورهای پیستونی ساخته شدند.
نحوه عملکرد کمپرسور
جابه جایی هوا چیست؟
جابجایی هوا در هسته اصلی هر کمپرسور قرار دارد. برای فشرده سازی هوا، مکانیزم های داخلی کمپرسور حرکت می کنند تا هوا را از طریق محفظه فشار دهند.
برای این منظور دو نوع جابجایی هوا وجود دارد
جابجایی مثبت
بیشتر کمپرسورهای هوا از این روش استفاده می کنند که در آن هوا به داخل محفظه کشیده می شود. در آنجا، دستگاه حجم محفظه را برای فشرده سازی مبرد کاهش می دهد. بعد، آن را به کندانسور ارسال می کند.
جابجایی دینامیکی
جابجایی غیر مثبت نیز نامیده می شود، در این روش از پروانه ای با تیغه های چرخان استفاده می شود تا هوا را به محفظه وارد کند. انرژی ایجاد شده از حرکت پره ها باعث افزایش فشار هوا در مدت زمان کوتاه تری می شود. از جابجایی دینامیکی می توان برای کمپرسورهای توربو استفاده کرد زیرا به سرعت کار می کند و حجم زیادی هوا تولید می کند.
کاربرد کمپرسور
کمپرسورها دستگاه های مکانیکی هستند که برای افزایش فشار در انواع مایعات قابل تراکم یا گازها مورد استفاده قرار می گیرند.
کمپرسورها در سراسر صنعت برای تامین هوای فروشگاه یا دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند. برای تامین انرژی ابزارهای هوا، دستگاه پاشش رنگ، تجهیزات ساینده انفجار، مبرد ها برای تهویه مطبوع، برای انتقال گاز از طریق خطوط لوله، ساخت یخچال، پالایشگاه های نفت، کارخانه های پتروشیمی و شیمیایی و کارخانه های بزرگ صنعتی
- سیستم های توربین گاز هوای احتراق ورودی را فشرده می کنند.
- گازهای خالص یا تولیدی با حجم کم، برای پر کردن سیلندرهای فشار بالا برای مصارف پزشکی، جوشکاری و سایر موارد، نیاز به فشرده سازی دارند.
- ابزارهای پنوماتیک به هوای فشرده نیاز دارند.
- در ساخت و قالب گیری بطری و ظروف پلاستیکی PET .
- برخی هواپیماها برای حفظ فشار کابین در ارتفاع به کمپرسور نیاز دارند.
- بعضی از انواع موتورهای جت – مانند توربوجت و توربوفن- هوای مورد نیاز برای احتراق سوخت را فشرده می کنند. توربین های موتور جت کمپرسور هوای احتراقی را تامین می کنند.
- در غواصی در زیر آب، دستگاه تنفس مستقل، اکسیژن درمانی هایپر باریک و سایر تجهیزات کمک به زندگی،از کمپرسور کمک می گیرندو همچنین کمپرسورها اکسیژن تنفسی را تحت فشار بالا در کپسولها ذخیره می کنند.
- تعمیرگاه های اتومبیل از هوای فشرده برای پرکردن تایرهای بادی و ابزارهای پنوماتیک برقی استفاده می کنند.
- پیستون های آتش نشانی و پمپ های حرارتی برای گرم کردن هوا یا گازهای دیگر وجود دارد.
مهم ترین برندهای کمپرسور سرمایشی فعال در بازار ایران
کمپرسور دانفوس | کمپرسور بیتزر | کمپرسور کوپلند |
کمپرسور اسکرال کوپلند | کمپرسور DWM کوپلند |
برای مشاهده ی کمپرسور اسکرال کوپلند لطفا کلیک نمایید
انواع کمپرسورهای اسکرال کوپلند |
برای مشاهده ی کمپرسور DWM کوپلند لطفا کلیک نمایید |
- کمپرسور سیلندر پیستونی (سری MTZ، MT، NTZ) طیف وسیعی از کمپرسورهای قوی مبتنی بر بیش از 40 سال تجربه در این زمینه
- کمپرسور اسکرال DANFOSS (سری HLM، HRM، SY، SM)
کمپرسور منیروپ دانفوس
کمپرسور مینروپ دانفوس دارای سری های MT، MTZ و NTZ هستند.
|
||||||||
کمپرسور اسکرال دانفوس
کمپرسور اسکرال دانفوس دارای سری های H، SM، SY می باشد.
|
انواع دیگر کمپرسور
انواع کمپرسور تولیدی شرکت بیتزر
کمپرسورسمی هرمتیک پیستونی بیتزر | |
کمپرسور رفت و برگشتی بیتزر | |
کمپرسور کامپکت اسکرو بیتزر | |
کمپرسور دو مرحله ای بیتزر | |
کمپرسور سمی هرمتیک اسکرو بیتزر | |
کمپرسور تسمه ای بیتزر | |
کمپرسور اسکرال بیتزر |
انواع کمپرسور
کمپرسورسانتریفیوژ( گریز از مرکز)
کمپرسور گریز از مرکز از دو دمنده یا پروانه استفاده می شود که می توانند حجم زیادی از گاز را فشرده کنند. این کمپرسور ها جز کمپرسورهای دینامیکی هستند.
مبرد از طریق خط مکش وارد شده، به مرکز پروانه برخورد می کند و در آنجا توسط تیغه ها هدایت می شود. پره ها می چرخند و این سرعت زاویه ای را به ذرات مبرد منتقل می کند. این سرعت زاویه ای باعث می شود که ذرات مبرد با سرعت بالا، از همه جهات به بیرون پرواز کرده و در ولت (حلقه بیرونی) جمع شوند و در آنجا فشار از انرژی جنبشی افزایش یابد، سپس به داخل کندانسور منتقل شود. این نوع کمپرسور برای کارخانه ها و ساختمان های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.
کمپرسور توربوکر
کمپرسور توربوکر یک نوع از کمپرسور گریز از مرکز است . کمپرسورهای توربوکر واحدهای بسیار کوچکتری هستند که در قسمت بالای چیلرها نیز نصب می شوند. و کاملا شبیه به نوع گریز از مرکز هستند، اما در در داخل آنها کمپرسورهای دو مرحله ای وجود دارد. مبرد از جلو عبور می کند، از طریق دو کمپرسور مختلف عبور می کند و سپس مبرد خارج می شود و به پایین به سمت کندانسور حرکت می کند. اینها معمولا دارای یاتاقان های مغناطیسی و موتورهای الکترونیکی در داخلشان هستند که این واحدها را بسیار کارآمد می کند.
مطالعه بیشتر:
- فن کویل | قیمت فن کویل | خرید فن کویل
- خرید مینی چیلر |قیمت مینی چیلر|مینی چیلر خانگی
- داکت اسپلیت |قیمت داکت اسپلیت|خرید داکت اسپلیت
کمپرسور اسکرو
کمپرسور اسکرو هم برای چیلرهای آب خنک و هم برای چیلرهای هوا خنک مورد استفاده قرار می گیرد. کمپرسور در چیلر آب خنک در بالای چیلر قرار دارد و در نوع هوا خنک کمپرسورها در زیر چیلر قرار دارند. چیلرهای آب خنک اغلب عایق بندی می شوند در حالی که ممکن است این عمل بر روی چیلرهای هوا خنک انجام نشود. کمپرسور اسکرو مبرد را از اواپراتور خارج کرده و از داخل کمپرسور عبور می دهد. درون کمپرسور دو پیچ بهم پیوسته وجود دارد.
مبرد بین دو پیچ وارد خلا می شود، اما با چرخاندن پیچ ها سوکت مبرد را بیشتر به داخل کمپرسور هل می دهند و آن را در فضای کوچکی فشار می دهند. مبرد در بالا با فشار بالا خارج شده و به سوپاپ انبساط جریان می یابد.
این نوع کمپرسورها به صورت موازی کار می کنند و برخی از طراحی ها با خاموش کردن یکی از کمپرسورها امکان مرحله بندی را فراهم می کنند.
کمپرسور اسکرال
کمپرسور اسکرال بیشتر در چیلرهای هوا خنک استفاده می شود اما می توانید آنها را روی چیلرهای آب خنک نیز ببینید. معمولا یک کمپرسور برای تامین بار خنک کننده کافی نیست بنابراین چندین کمپرسور به هم دیگر متصل می شوند.
با استفاده از این کمپرسورها، مبرد معمولا از طریق قسمت پایین وارد شده و به دیسک های کمپرسور وارد می شود. یک دیسک ثابت خواهد بود درحالی که دیسک دیگر چرخانده می شود تا مبرد را در فضای فشرده تری فشرده کند. مبرد با حرکت دیسک در اطراف مارپیچ قرار می گیرد که باعث فشرده شدن آن می شود، سپس از طریق قسمت بالایی خارج می شود و به سمت دریچه انبساط می رود.
کمپرسور پیستونی (کمپرسور رفت و برگشتی)
کمپرسور رفت و برگشتی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد زیرا کمپرسورهای با فناوری جدید به بازارعرضه شده اند که کارآمدتر هستند بنابراین استفاده کمی دارد. اما در بعضی از موارد هنوز هم در تبرید صنعتی محبوب است. این کمپرسورها بسیار قوی و قابل اعتماد هستند که به نظر می رسد با نگهداری صحیح می توانند تا مدت زیادی کار کنند. به دلیل وجو قطعات متحرک زیادی که در آن وجود دارد می تواند هزینه تعمیرات را افزایش دهد.
در انواع رفت و برگشتی مبرد اغلب از روی موتور الکتریکی عبور می کند تا خنک کننده را به سیم پیچ های الکتریکی ثابت کند و سپس به محفظه فشرده سازی هدایت می شود. محفظه فشرده سازی به سادگی تعدادی پیستون و محفظه است که مبرد در آن جریان پیدا می کند. پیستون بر روی یک میل لنگ است که آن را به سمت بالا و پایین حرکت می دهد. همانطور که حرکت می کند، مبرد را به محفظه فشرده می کند و در یک بازه زمانی معین مبرد با فشار بالا خارج می شود.
قطعات کمپرسور پیستونی
قاب، سیلندرها، قطعه فاصله، پیستون، حلقه های پیستونی، صلیب سر، میل لنگ، میله اتصال، شیر فلکه، بلبرینگ
کمپرسور روتاری
در واقع می توان برای توصیف چندین نوع مختلف مکانیسم کمپرسور استفاده شود. نکته مشترک آنها این است که هوای داخل از طریق عملکرد چرخشی برخی از اجزای داخلی فشرده می شود.
- کمپرسور اسکرو امروزه بخش بزرگی از بازار کمپرسورها را تشکیل می دهند. در داخل کمپرسور دو پیچ بزرگ وجود دارد که در برابر یکدیگر می چرخند. هوا از یک درگاه ورودی در انتهای پیچ ها وارد می شود و سپس بین دو روتور جریان می یابد. وقتی از طول پیچ ها به سمت پایین حرکت می کند، شکاف هوا بیشتر و بیشتر می شود و هوا را به سمت خروجی فشرده می کند. این کمپرسورها از محبوبیت بالایی برخوردار هستند زیرا کم صدا هستند و می توانند حجم زیادی هوا را با قوام زیاد تولید کنند. علاوه بر این، آنها در انواع مختلفی وجود دارند، از جمله بدون روغن که میزان نگهداری مورد نیاز برای کارکرد کمپرسور را کاهش می دهد. از آنجا که دو پیچ با هم تماس ندارند، غیر خود موتور سایش بسیار کمی وجود دارد.
- کمپرسور نوع اسکرال مشابه کمپرسور اسکرو است با این تفاوت که قظعات داخلی کمی متفاوت به نظر می رسند. در این حالت، دو مارپیچ یا طومار وجود دارد و یکی از آنها ثابت می ماند. هوا در امتداد لبه خارجی طومار قرار می گیرد و قبل از اینکه از دهانه خارج شود، در حلقه های محکم و محکم تری به سمت مارپیچ کشیده می شود. این کمپرسورها به تعمیر و نگهداری کمی احتیاج دارند و به طور قابل توجهی کوچکتر از کمپرسورهای نوع اسکرو هستند، بنابراین برای کاربردهای فضای محدود بسیار مناسب هستند.
- کمپرسور نوع ون (پره ای)
- کمپرسور نوع لوب
مطالعه بیشتر:
تجهیزات و لوازم کنترل و اندازه گیری
کمپرسور محوری
کمپرسور محوری کمپرسور گازی است که می تواند به طور مداوم گازها را تحت فشار قراردهد. این نوع کمپرسور یک کمپرسور چرخشی، مبتنی بر ایرفویل است که در آن گاز یا سیال اساسا به موازات محور چرخش یا محور جریان می یابد. این تفاوت با کمپرسورهای چرخان دیگر مانند کمپرسور گریز از مرکز، کمپرسورهای جریان مختلط است که در آن جریان سیال شامل یک جز شعاعی از طریق کمپرسور است. سطح انرژی سیال در اثر جریان تیغه های روتور که گشتاور بر روی سیال وارد می کنند، در جریان آن از طریق کمپرسور افزایش می یابد. تیغه های ثابت با کاهش سرعت مایع، جز، محیطی جریان را به فشار تبدیل می کنند. کمپرسورها معمولا توسط یک موتور الکتریکی یا بخار یا توربین گاز هدایت می شوند.
کمپرسورهای جریان محوری یک جریان مداوم گاز فشرده تولید می کنند و دارای مزایای بهره وری بالا و سرعت جریان جرم زیاد هستند، به ویژه در رابطه با اندازه و سطح مقطع آنها با این وجود، برای رسیدن به افزایش فشار زیاد، به چندین ردیف ایرفویل احتیاج دارند و آنها را نسبت به سایر طرح ها (به عنوان مثال کمپرسور گریز از مرکز) پیچیده و گران می شود.
کمپرسورهای محوری در طراحی توربین های گازی بزرگ مانند موتورهای جت، موتورهای کشتی با سرعت بالا و نیروگاه های کوچک در مقیاس کوچک هستند. آنها همچنین در مصارف صنعتی مانند کارخانه های جدا سازی هوا با حجم زیاد، هوای کوره بلند، هوای نرک خورنده کاتالیزوری مایع و دهیدروژناسیون پروپان استفاده می شوند. به دلیل عملکرد بالا، قابلیت اطمینان بالا و عملکرد انعطاف پذیر در طول پاکت پرواز، از آنها همچنین در موتورهای موشکی هوا فضا، به عنوان پمپ های سوخت و در سایر کاربردهای حیاتی با حجم زیاد استفاده می شود.
جدول زیر فیمت و مشخصات انواع کمپرسور را با هم مقایسه می کند
انواع کمپرسور | قیمت به ازای ظرفیت | بازدهی | لرزش | بازده ظرفیت موجود | |
جابجایی مثبت |
کمپرسور پیستونی | کم | کم | زیاد | کم تا زیاد |
کمپرسور روتاری | متوسط | متوسط | متوسط | کم | |
کمپرسور اسکرال | متوسط | متوسط | متوسط | کم | |
کمپرسور اسکرو | زیاد | کم | کم | زیاد | |
جابجایی مثبت | کمپرسور سانتریفیوژ | زیاد | کم | کم | زیاد |
تفاوت انواع کمپرسور چیلر، سردخانه و سیستم های سرمایشی
کمپرسورهایی که در موردشان در متن بالا ذکر شد هم می توانند در چیلر و هم در سرد خانه ها مورد استفاده قرار گیرند. در چیلرها معمولا برای خنک سازی کم تر از 200تن تبرید از کمپرسورهای اسکرال استفاده می شود. این کمپرسورها از ظرفیت 20 تن شروع می شوند. و برای رسیدن به ظرفیت مورد نظر برای سیستم تهویه باید از چند عدد از این نوع کمپرسور در کنار هم استفاده کرد که این تعداد نهایتا 6 عدد کمپرسور اسکرال 30 تن تبرید می تواند باشد. برای ظرفیت های بالاتر از 200 تن استفاده از کمپرسور اسکرو گزینه مناسب تری است زیرا ظرفیت این نوع کمپرسورها تا 500 تن تبرید است . و همچنین می توان طرفیت کاری این نوع کمپرسورها را از 20 تا 100 درصد تنظیم کرد بنابراین ظرفیت دلخواه را می توان به طور دقیق بدست آورد.
کمپرسور اسکرو با توجه به بازده بالا نسبت به کمپرسورهای معمول که دارند اما صدای بیشتری نسبت به کمپرسور اسکرال تولید می کنند.
کمپرسور گریز از مرکز(سانتریفیوژ) با کم و زیاد کردن پره ها در کمپرسور گریز از مرکز می توان ظرفیت آن را کاهش یا افزایش داد . همچنین با استفاده از فرکانس متغییر (VFD) برای تغییر سرعت پروانه کمپرسور استفاده کرد و ظرفیتش را تغییر داد.
پرکاربرد ترین نوع کمپرسور برای یخچالها،آب سردکن ها، فریزرهای خانگی و… کمپرسورهای رفت و برگشتی (پیستونی) هستند. از کمپرسور هرمتیک برای مصارف خانگی استفاده می شود و از کمپرسور باز و نیمه هرمتیک برای مصارف صنعتی استفاده می شود.
کمپرسورهای پیستونی دارای ظرفیت 0.5 تا 150 تن هستند . در کمپرسورهای چند سیلندره، ظرفیت کمپرسور با استفاده از روشن و خاموش کردن سیلندرها تغییر پیدا می کند.
مهم ترین مزیتی که کمپرسور پیستونی دارد قیمت مناسب آن است که موجب می شود قیمت نهایی برای کالاهای خانگی پایین تر محاسبه شود.
تفاوت کمپرسور هرمتیک، سمی هرمتیک و باز چیست؟
کمپرسور هرمتیک که موتور و کمپرسور در یک محفظه مهر و موم شده اند . این پوشش سخت و محکم از فولاد ساخته شده است. این نوع کمپرسور برای جلوگکیری از نشت استفاده می شود. کمپرسور و موتور در یک محفظه جمع و جور قرار می گیرند که کار با آن را آسان می کند . عمر مفید آنها 3 سال می باشد. بیشترین استفاده را در یخچال و فریزر و تهویه مطبوع خانگی است . این نوع کمپرسورها به دلیل قیمت پایین تر به صرفه هستند و گاهی موارد گزینه بهتری هستند تا تعمیر کمپرسور دیگر
مطالعه بیشتر:
برج خنک کننده چیست؟
مزایا و معایب کمپرسور هرمتیک
مزایا
- ضد نشت
- هیچ راهی برای نشت گاز از این سیستم وجود ندارد از آنجا که کمپرسور و موتور در یک محفظه مهرو موم شده اند، گازهیچ نشتی ندارد.
- کمپرسور قابل حمل و موتور به عنوان یک واحد عمل می کنند.
- نیازی به جدا کردن کمپرسور از موتور برای انتقال سیستم از یک مکان به مکان دیگر نیست.
- هیچ روغنی کاری لازم نیست.
- صدای کمی دارد.
معایب
- این نوع کمپرسور ها قابلیت تعمیر را ندارند و در صورت خرابی باید تعویض شوند
- فقط منابع انرژی الکتریکی می توانند این واحد را اجرا کنند.
کمپرسور نیمه هرمتیک
درکمپرسور نیمه هرمتیک به جای اینکه کمپرسور و موتور در یک محفظه جوش بخورند. در محفظه ای هستند که به هم پیچ می شوند. این محفظه ها برای تعمیر می توانند باز شوند .
عمری مابین 3 تا ده سال در صورت تعمیر درست می تواند بیشتر عمر کند.
مطالعه بیشتر:
کمپرسور باز
در این نوع کمپرسورها کمپرسور و موتور به عنوان دو واحد جداگانه کار می کنند و برای هر دو یک پوشش مجزا دارند. کمپرسور توسط تسمه یا میل لنگ به موتور متصل می شود. کمپرسورهای نوع باز در معرض نشت هستند. آنها برای جلوگیری از نشت مایع در حال کار و سپس برای حفظ فشار داخلی، به مهرو موم شافت متکی هستند. مهرو موم شافت برای روغن کاری مورد نیاز است در غیر این صورت محفظه نشت پیدا می کند.
مزایای کمپرسور باز
- آنها را می توان از یک منبع برق غیرالکتریکی مانند توربین، موتور IC هدایت کرد.
- کمپرسور و موتور در صورت خرابی قابل تعمیر هستند.
- سرویس دهی آسان و ارزان است
معایب کمپرسور باز
- صدا زیاد است
- جمع و جور نیستند
در ادامه به تعریف،نحوه عملکرد، مزایا و معایب هر کدام از کمپرسورهای مورد استفاده در چیلر اشاره می کنیم :
1– کمپرسور رفتی برگشتی (پیستونی یا ضربه ای):
از نوع جابجایی مثبت بوده و با حرکت یک پیستون داخل سیلندر، عمل فشرده سازی مبرد گازی را انجام می دهد. این نوع کمپرسور خود به سه دسته تقسیم می شود.
1-1- هرمتیک Hermetic : در معنای لغوی به معنای آب بند یا هوا بند است. در این حالت موتور و کمپرسور در داخل محفظه ای آب بند قرار گرفته اند . با توجه به اینکه این اجزا قابل دسترسی نیستند، لذا قابلیت تعمیرات آن هم وجود ندارد یا خیلی سخت می شود (پارامتر اثر گذار در انتخاب)
این نوع کمپرسورها در پروژه های با ظرفیت پایین کار می شوند.
1-2-سمی هرمتیک semi-hermetic :بر خلاف نوع قبلی قابلیت دسترسی به اجزای داخل وجود دارد، لذا تعمیرات نگهداری آن هم امکان پذیر است (پارامتر اثر گذار در انتخاب).
1-3- نوع Direct Drive : در این نوع، موتور و کمپرسور توسط یک کوپلینک قابل انعطاف از هم جدا هستند. این نوع تکنولوژی کم قدیمی است و امروز استفاده گسترده در ساختمان چیلرها ندارد.
مزایای کمپرسورهای رفت و برگشتی | معایب کمپرسورهای رفت و برگشتی |
هزینه اولیه | هزینه تعمیرات ونگهداری |
طراحی و نصب آسان | عدم کارایی مناسب برای بارهای بیش از 200 تن |
کنترل آسان | تولید نویز و سر و صدا بالا |
نوع آب خنک و هوا خنک در نیم تا 150 تن | قطعات متحرک زیاد |
کمپرسور screw (دورانی یا پیچی):
این نوع کمپرسورها جز دسته کمپرسورهای با جابجایی مثبت هستند که توسط روتورهای مارپیچی در ساختمان خود، وظیفه فشرده کردن مبرد گازی را دارند تکنولوژی ساخت و نوع خاص این کمپرسورها، امکانات ویژه ای را در چیلرهای تراکمی به وجود آورده است که مهمترین آن زیر بار رفتن چیلر به صورت تدریجی با توجه به میزان برودت مورد نیاز می باشد که سبب کاهش مصرف برق و کم کردن استهلاک دستگاه می شود.
کمپرسور screw (دورانی یا پیچی)خود شامل 2 نوع است :
1- نوع single
2- نوع Twin
این نوع کمپرسورها در دو نوع آب خنک و هوا خنک تا تناژ 750 تن نیز ساخته می شوند (پیشنهاد میشود که برای ظرفیتهای بالای 450 تن از نوع سانتریفور استفاده شود که توضیحات آن را خواهیم داد).
مزایای کمپرسورهای اسکرو | معایب کمپرسورهای اسکرو |
ضریب تراکم نسبتا بالا | هزینه اولیه بالا |
کم بودن قطعات متحرک | برای بارهای کوچک توصیه به خرید نوع رفتی برگشتی و یا اسکرال است |
فشرده بودن سایز چیلرها | داشتن نویز و لرزش زیاد |
سبک تر بودن نسبت به نوع رفت و برگشتی و سانتریفوژ در تناژ یکسان |
کمپرسور سانتریفوژ (گریز از مرکز)
نوعی از کمپرسور های دینامیک است. در این نوع کمپرسور با استفاده از نیروی گریز از مرکز مقدار فشار سیال طی عبور از ایمپلر افزایش می یابد. بعد از ایمپلر سیال وارد پخش کننده می شود و با کاهش سرعت سیال فشار استاتیک آن افزایش می یابد، در ادامه سیال وارد جمع کننده می شود که مقطع آن می تواند دایروی،بیضوی و یا مستطیلی باشد.
کمپرسور سانتزیفوژ، بر اساس شرایط فشار اواپراتور و نوع مبرد، خود به 2 دسته فشار مثبت و فشار منفی تقسیم بندی می شوند.
در صورت استفاده کمپرسور از مبرد R-22 و R-134a از نوع فشار مثبت و در صورت استفاده از مبرد R-123 از نوع فشار منفی خواهد بود. تفاوت ها در زیر آمده است:
- در هر 2 نوع مقدار مبرد استفاده شده حدود 3 پوند بر هر تن سرمایشی است.
- در کمپرسور های با مبرد R-123 قطر ایمپلر( ( impellerهم بزرگتر است حدود 40 اینج. در کمپرسورهای با مبرد R-134a قطر ایمپلر کوچکتر است تا حدود 5 اینچ. قطر ایمپلر بزرگ تر، محدودیتهایی در طراحی ایجاد خواهد کرد لذا از 2 یا 3 ایمپلر به صورت سری برای تولید همان فشار استفاده می شود.
- در کمپرسور های با مبرد R-123 ، موتور از نوع DIRECT COUPLED است که با برق 60 هرتز، دور 3600 RPM را خواهد داشت. با مبرد R-134a، از موتور کوپل شده با یک کیربکس استفاده میشود که افزایش دور تا 30000 RPM نیز خواهد رسید.
- مشابه کمپرسور های رفتی برگشتی، این نوع کمپرسور نیز در 2 نوع HERMETIC و SEMIHERMETIC ساخته می شود.
مزایای کمپرسورهای سانتریفیوژ | معایب کمپرسورهای سانتریفیوژ |
راندمان بسیار خوب در فول لود | راندمان پایین در میان باری ها |
رنج بسیار بالا در تناژ سرمایی | کمپرسورهای سانتریفیوژ همچنین به سختی در ظرفیت های پایین کار می کنند |
تراکم حجم بالایی از مبرد از فشارهای نسبی پایین | |
باز بودن دست طراح در انتخاب مبرد، قطر پروانه و سرعت کمپرسور | |
قابلیت ساخت چیلر از ظرفیت 200 تن به بالا | |
قابلیت استفاده از توربین بخار و موتورهای با سوخت فسیلی بجای الکترسیته |
مطالعه بیشتر:
معایب کمپرسور های سانتریفیوژ
- راندمان پایین در میان باری ها(در زمان پایین آمدن بار ساختمان، چیلر با بستن قسمتی از INLET VANES جریان مبرد را محدود میکند. با توجه به اینکه این روش کنترل، کار موثر چیلر را تا حدود 20% کاهش می دهد، راندمان افت خواهد داشت). برای مثال اگر چیلر در فول لود، 0.6KW به ازای هر تن مصرف برق داشته باشد، در میان باری مصرف برق به 0.9KW در هر تن افزایش خواهد داشت. حال با توجه به اینکه چیلرها در کمتر از 10 درصد ساعات سال در فول لود کار میکنند، مصرف برق اضافه شده در ساعات میان باری در طی سال قابل توجه خواهد بود.
- کمپرسورهای سانتریفیوژ همچنین به سختی در ظرفیت های پایین کار می کنند. زمانیکه بار به 25% پایین تر از ظرفیت نامی چیلر افت میکند، چیلر وارد شرایطی که SURGE نام دارد، می شود. شرایط SURGING می تواند صدمات جبران ناپذیری را به دستگاه بزند. برای جلوگیری از ایجاد شرایط SURGING سازنده ها، سیستمهای کنترلی را به دستگاه اضافه میکنند که البته باعث کاهش راندمان چیلر در میان باری نیز میشود.
کمپرسور اسکرال (حلزونی- فرفره ای)
از نوع کمپرسورهای با جابجایی مثبت است که عمل متراکم کردن بخار مبرد را توسط 2 دیسک حلزونی چرخنده در خود به عهده دارد. دیسک بالایی بی حرکت است در حالی که دیسک پایینی حرکت می کند.
وقتی مارپیچ متحرک بر خلاف عقربه های ساعت حرکت می کند، مبرد گازی به داخل فرستاده می شود و در یکی از محفظه ها حبس و به طور متغیری به سمت مرکز فشرده می شود.
مزایای کمپرسورهای اسکرال | معایب کمپرسورهای اسکرال |
نویز و سرو صدای پایین | با توجه به ساختمان HERMETIC این نوع از کمپرسورها قابلیت تعمیرات و تعویض قطعه وجود ندارد. |
تولید در سایزهای کوچک (30 تن به پایین ) | امکان از دست دادن روغن در دماهای پایین |
راندمان مناسب | |
قابل دسترس در نوع آب خنک و هوا خنک |
پس از تقسیم بندی انواع کمپرسورهای چیلرهای تراکمی به لحاظ کارکرد، مزایا و معایب، لازم است در خصوص ظرفیت کمپرسور و هزینه های اولیه آن مختصر توضیح دهیم.
ظرفیت کمپرسور:
1- ظرفیت کمپرسور(btu/hr) با افزایش دبی مبرد، افزایش می یابد.
2- ظرفیت کمپرسور(btu/hr) با کاهش حجم مخصوص مبرد، افزایش می یابد. این مهم در نتیجه افزایش فشار در ساکشن(psig) است.
3- ظرفیت کمپرسور (btu/hr) با کاهش نرخ تراکم، افزایش می یابد. این مهم در نتیجه کاهش حجم مخصوص مبرد است.
ظرفیت های در دسترس:
1- کمپرسور رفتی برگشتی، این نوع کمپرسورها در ظرفیت نیم تن تا 150 تن ساخته می شوند. در نوع هوا خنک، مصرف چیلر 1 تا 1،3 کیلووات بر هر تن و در نوع آب خنک، مصرف چیلر 0.7 تا 1 کیلووات بر هر تن است.
2- چیلر اسکرو هوا خنک، در رنج 70 تا 500 تن ساخته می شود و در مصرف چیلر 1.1 تا 1.5 بر هر تن است.
3- چیلر اسکرو آب خنک، در رنج 70 تا 750 تن ساخته می شود و در مصرف چیلر 0.65 تا 0.9 کیلووات بر هر تن است.
4- چیلر با کمپرسور سانتریفوژ، معمولا در رنج 90 تا 1000 تن ساخته می شود که بیشتر دستگاه ها در رنج 150 تا 300 تن قرار دارند. با این نوع کمپرسور، مصرف چیلر 0.5 تا 0.6 کیلووات بر هر تن است.
توصیه ها :
1- بهترین انتخاب برای پیک لود 80 تا 100 تن چیلر با کمپرسور رفتی برگشتی و (اسکرال) است. بین 100 تا 200 تن بایستی از یک یا چند کمپرسور استفاده نمود.
2- تا زیر 150 تن، استفاده از چیلر با کمپرسور اسکرال نیز توصیه میشود که با توجه به ظرفیت کمپرسور، بایستی از چند دستگاه استفاده شود. البته کارکرد چیلر در فول لود و میان باری متفاوت است که توضیح داده خواهد شد.
توجه داریم که این نوع کمپرسور قابلیت تعمیرات ندارد و در صورت از دست دادن یک کمپرسور، بخشی از ظرفیت چیلر از دست خواهد رفت.
3- بالای 150 یا 200 تن، انتخاب با کمپرسور های اسکرو است. در صورت وجود آب استفاده از نوع کمپرسور سانتریفوژ بهتر است چرا که دارای راندمان بالاتری در میان باری ها است.
- مطالعه بیشتر:
- برج خنک کننده چیست؟
- کندانسور چیست؟
هزینه ها:
هزینه سرمایه گذاری اولیه که در واقع دلار به تناژ(تومان به تناژ) است، برای نوع رفتی برگشتی و اسکرال پایین ترین و برای اسکرو بالاترین مقدار را دارد.
تفاوت کمپرسور تک مرحله ای، دو مرحله ای- و چند مرحله ای
تفاوت اصلی کمپرسورهای یک مرحله ای و دو مرحله ای در تعداد فشرده سازی گاز بین دریچه ورودی و نازل ابزار است. در یک کمپرسور تک مرحله ای، گاز یک بار فشرده می شود. در کمپرسور دو مرحله ای گاز برای دو برابر فشار دو بار فشرده می شود.
کمپرسور تک مرحله ای به کمپرسورهای پیستونی نیز معروف هستند. فرآیندی که در یک کمپرسور تک مرحله ای انجام می شود به شرح زیر است:
گاز به داخل یک استوانه مکیده می شود، گاز گیر افتاده در یک ضربه با یک پیستون تقریبا psi 120 فشرده می شود.
هوای فشرده شده به سمت جلو و به مخزن ذخیره منتقل می شود. در مخزن ذخیره سازی گاز فشرده شده بهد عنوان انرژی برای دسته بندی ابزارهایی که یک کمپرسور تک مرحله ای برای قرار دادن آنه ساخته شده است، عمل می کند.
کمپرسور دو مرحله ای
عملکرد کمپرسور دو مرحله ای شبیح به کمپرسور تک مرحله ای است، اما با یک تغییرگاز فشردهه به مخزن دخیره سازی ارسال نمی شود. در عوض برای فشرده سازی بعدی به پیستون کوچکتر فرستاده می شود، این بار تقریبا با سرعت psi 175 از آنجا، گاز تحت فشار در مرحله دوم خنک می شود و به یک مخزن ذخیره سازی منتقل می شود.
بر اساس اندازه سیلندرها و تعداد ورودی هوا می توانید بگویید که کمپرسور شما چند مرحله دارد.
در کمپرسور تک مرحله ای، همه سیلندرها یک اندازه بوده و شیرهای ورودی مخصوص به خود را دارند. از طرف دیگر، در کمپرسورهای دو مرحله ای، فقط یک ورودی وجود دارد و پیستون دوم کوتاه تر از اولین است و این دو با یک لوله خنک کننده به هم متصل می شوند.
کمپرسورهای یک مرحله ای اغلب کمپرسورهای کوچکی هستند که به راحتی می توان آنها را از یک اتاق به اتاق دیگر منتقل شوند. در مقابل، کمپرسورهای چند مرحله ای معمولا بزرگتر و تا حدی سنگین ترند.
کمپرسورهای دو مرحله هوای بالاتری تولید می کنند، که آنها را به گزینه ای بهتر برای عملیات در مقیاس بزرگ و کاربردهای مداوم تبدیل می کند. با این حال، هزینه کمپرسور دو مرحله ای نیز بیشتر است و این باعث می شود که آنها برای کارخانه ها و کارگاه ها مناسب تر هستند تا استفاده شخصی همچنین استفاده از کمپرسور تک مرحله می تواند برای یک کار صنعتی که از psi 100 بیشتر نباشد می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
در فروشگاه های اتومبیل، فشار دادن نیروگاه ها و سایر تنظیمات که در آن از ماشین آلات پیچیده تری استفاده می شود، واحدهای دو مرحله ای با ظرفیت بالاتر گزینه بهتری است.
روغن کمپرسور
کمپرسورها به احتمال زیاد از روغن استفاده می کنند .روغن در کمپرسور باعث افزایش کارایی کمپرسور می شود و عمر آن را افزایش می دهد.
عملکرد روغن کمپرسور
بسیاری از مردم اهمیت روغن کمپرسور را در نظر نمی گیرند، با این حال مزایای زیادی وجود دارد که افراد می توانند با استفاده از روغن کمپرسور در کمپرسور خود داشته باشند.
عملکرد اصلی روغن کمپرسور برای روغن کاری هنگامی است که روغن کمپرسور در کمپرسور قرار می گیرد، عملکرد روغن استفاده از تکنیکی است که به آن روغن رونکاری می گویند، این روغن به سیلندر و یاطاقان های دستگاه می زنند. همچنین می توان بگویید که روغن کل کمپرسور را روغن کاری می کند.
روغن های کمپرسور از ترکیبات خاصی از روغن های معمول و چند افزودنی تشکیل می شوند که درعین حال که قطعات را روان کاری می کند باید با ماده مبرد نیز سازگار باشد. در صورتی که روغن و مبرد با هم سازگار نباشند می تواند صدمات زیادی به قطعات مختلف سیستم تبرید وارد کند.
با توجه به این موضوع که مبرد و روغن باید باهم سازگار باشند در بعضی از مواقع وجود رطوبت می تواند مشکل ساز باشد و به این دلیل که روغن ها غیرطبیعی هستند با رطوبت واکنش نشان داده و اسیدی می شوند. که موجب تغیر در ساختار روغن داشته و ممکن است باعث اختلال و از کار افتادگی کمپرسور شود.
در صورت استفاده از کمپرسورهای بدون روغن این مشکلات نیز از بین می رود اما در صورت استفاده از کمپرسورهای معمولی باید سلامت روغن به صورت دوره ای بررسی شود. و مراقب کوچکترین تغییر در روغن بود که در غیر این صورت کمپرسور دپار مشکل می شود.
برندهای کمپرسور سرمایشی فعال در بازار ایران
انواع کمپرسور | برندهای کمپرسور فعال در ایران |
کمپرسور پیستونی | دانفوس– بیتزر – کوپلند – کولترن – بوک – دورین – LG – سکاپ |
کمپرسور روتاری | پاناسونیک – کولترن – LG |
کمپرسور اسکرال | کوپلند- بیتزر – پاناسونیک – دانفوس |
کمپرسور اسکرو | بیتزر – رفکامپ-هنبل |
کمپرسور سانتریفیوژ | – |
لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت مهندسی و بازرگانی راهبرد انرژی درفک (رادکو) آماده ارائه هر گونه مشاوره تخصصی در این زمینه میباشند.
راههای ارتباط با ما
[promo_modern promo_type=’custom’ page_link=’144′ post_link=’4343′ portfolio_link=’94’ custom_link=’http://www.radcoir.com/shop/’ promo_image=’http://www.radcoir.com/wp-content/uploads/2019/08/فروش-محصولات-تهویه-مطبوع-سرکت-راهبرد-انرژی-درفکرادکو.jpg’ attachment=’2885′ attachment_size=’full’ new_title=’ محصولات شرکت رادکو ‘ extratag=” img_size=’gallery’ heading_size=’30’ extra_bg=’#0074aa’ overlay=’0.6′ overlay_start=’10’ overlay_end=’50’ custom_class=” av_uid=’av-k790fwec’ admin_preview_bg=”][/promo_modern]
تلفن های تماس با ما
دفتر تهران:28428609-021
تلفن همراه:09025555107
ساعت پاسخگویی : شنبه تا پنجشنبه ساعت 9 الی 18
آدرس ایمیل
واحد بازرگانی و فروش:
sm@radcoir.com