چیلر
چیلر دستگاهی است که به وسیله سیال خنک کننده در سیکل تبرید، سیال دیگر را(عمدتا آب) برای مصارف صنعتی یا تهویه مطبوع خنک می کند. این آب سرد در اواپراتورچیلر در سیستمهای صنعتی برای خنک کردن بخشی از ماشین آلات و در تهویه مطبوع برای خنک کردن هوا استفاده می شود و هوا را از طریق هواساز، فن کویل و.. قابل استفاده است.
مطالعه بیشتر:
تجهیزات و لوازم کنترل و اندازه گیری
چیلر آبی (چیلر آب خنک)
چیلر آبی چیلری است که مبرد گرم به وسیله آب موجود در کندانسور خنک می شود و آب داخل کندانسور خودش گرم می شود و برای اینکه بتوان از آن مجددا استفاده کرد به برج خنک کننده ارسال می گردد و در آنجا بر اساس فرآیند انتقال حرارت بر اساس خنک شده و مجدد به چرخه باز می گردد. از برج خنک کننده در مناطقی با آب و هوای مرطوب نمی توان استفاده کرد زیرا برج خنک کننده (cooling tower ) در این مناطق کارایی لازم را نداشته و چیلر آبی بدون برج خنک کننده نمی تواند مبرد را خنک کند و همین طور میزان رسوب و خورندگی در مناطق مرطوب بیشتر است این عوامل کارایی چیلر آبی را کاهش می دهد وبهتر است از چیلر هوا خنک (چیلر هوایی ) استفاده شود .
چیلر هوایی (هوا خنک)
چیلر هوایی به این گونه عمل می کند که مبرد به وسیله هوا در داخل کندانسور خنک می شود و این عمل به کمک تعدادی فن که هوا را از روی کویل های کندانسور عبور می دهند انجام می گیرد . چیلر های هوا خنک مانند چیلر آبی محدودیتی ندارد و نیاز به برج خنک کننده ندارد و در تمام اقلیم ها قابل استفاده است اما در چیلر آبی فشار و دمای تبخیر پایین تر است به همین دلیل راندمان و طول عمر بالاتری دارد .
اجزا اساسی چیلرهای تراکمی
کمپرسور(COMPRESSOR)
کمپرسور قلب تپنده سیستم های تهویه مطبوع است و وظیفه آن فشار برمبرد و متراکم کردن آن و جریان پیدا کردن آن در سیکل است .
مطالعه بیشتر:
- فن کویل | قیمت فن کویل | خرید فن کویل
- خرید مینی چیلر |قیمت مینی چیلر|مینی چیلر خانگی
- داکت اسپلیت |قیمت داکت اسپلیت|خرید داکت اسپلیت
انواع کمپرسور در چیلر های تراکمی
کمپرسور رفت و برگشتی (Reciprocating Compressors)
کمپرسور ضربه ای خود به چند دسته تقسیم می شود
کمپرسور باز (Open Type) الکترو موتور و کمپرسور جدا از هم هستند واتصال توسط کوپلینگ یا تسمه ، انتقال قدرت صورت می گیرد . از این نوع کمپرسورها بیشتر برای ظرفیت های بالا استفاده می شود .
کمپرسور نیمه بسته (Semi Hermetic Type) در این نوع الکتروموتور و کمپرسور داخل یک محفظه قرار دارند اما امکان باز کردن و تعمیر اجزا کمپرسور به راحتی وجود دارد . در این کمپرسور برای خنک سازی موتور الکتریکی، مبرد قبل از ورود به کندانسور از سیم پیچ الکتروموتور عبور می کند . این کمپرسور راندمان بالایی دارد به همین خاطر قابلیت تعمیر و نگهدای از آن مهم است که قابل انجام و می توان از آن استفاده کرد .
کمپرسور بسته (Hermetic Type) در این نوع کمپرسور و الکترموتور داخل یک محفظه بسته قرار دارند و امکان تعمیر و یا تعویض قطعات در این نوع کمپرسور وجود ندارد. این نوع کمپرسور معمولا برای مکانهای مسکونی و تجاری که ظرفیت خنک کننده گی کم تری نیازدارند استفاده می شوند . کمپرسور نوع بسته مزایایی از قبیل کم صدا بودن، کم جا، لرزش کم، و نگهداری آسان می توان نام برد اما نقطه ضعف آن این است که قابل تعمیر نیست .
کمپرسور گریز از مرکز( Centrifugal Compressors)
در کمپرسور سانتریفیوژ با استفاده از پره ها، حرکت چرخشی به سیال داده می شود و با استفاده از نیروی گریز از مرکز، فشار سیال به حد دلخواه می رسد. این نوع کمپرسور ها با استفاده از افزایش انرژی جنبشی سیال مبرد، به کمک پره های دوار، فشار و دمای گاز را بالا می برد. سیال که به حالت گاز است به داخل محفظه مکیده شده و پره، گاز را مجبور به حرکت دوار با سرعت بالا می کند. در نهایت ذره ای که بیشترین سرعت را دارد از یک دیفیوزرعبور کرده و در آن حجم افزایش و سرعتش کاسته می شود .
کمپرسور گریز از مرکز، از چهار بخش اصلی تشکیل شده است . این چهار بخش عبارتند از ورودی، پروانه، پخش کننده و جمع کننده .
کمپرسور سانتریفیوژ برای حجم ها و دبی های بالا و فشار های کمتر استفاده می شوند. این کمپرسور ها در مقایسه با کمپرسور پیستونی و کمپرسور اسکرو توانایی کمتری در تولید فشار دارند اما حجم خروجی آن ها بیشتر از دو نوع ذکر شده است. این کمپرسورها با توجه به ظرفیت موتور و محفظه ها قابل تنظیم هستند و می شود با تنظیم سرعت چرخش موتور و پره ها فشار را به حد دلخواه در آورد.
مطالعه بیشتر:
کمپرسور پیچی (Screw Compressors)
کمپرسور اسکرو یا کمپرسور پیچی نوعی کمپرسور جابجایی مثبت است که از مکانیزم روتاری (دورانی) برای متراکم کردن گاز استفاده می کند . از این نوع کمپرسور معمولا در جایی که نیاز به حجم هوای متراکم زیادی باشد و کمپرسور پیستونی قادر به جواب گویی نباشد استفاده می شود .
از آنجایی که عمل مکش و دهش در این نوع کمپرسور یک عمل پیوسته است، بر عکس کمپرسور های پیستونی جریان دارای موج یا ضربه نیست .
کمپرسور حلزونی (Scroll Compressors)
کمپرسور حلزونی از نوع کمپرسور های با جابجایی مثبت هستند که در آن عمل تراکم بین دوعدد روتور حلزونی (Helical) در مرحله درهم رفتگی (Inter meshing) صورت می
پذیرد.
استفاده از کمپرسور های فوق بستگی به نوع کارکرد و نیاز تعیین می گردد که این عوامل با مشاوره گرفتن با کارشناسان ما قابل بررسی است
کندانسور (CONDENSER)
کندانسور (تقطیر کننده یا چگالنده) کندانسور وظیفه دارد مبرد خارج شده از کمپرسور را کندانس کند.
کندانسور بر دو نوع است
کندانسور آبی
این نوع کندانسور مبدلی است از نوع (Shell & Tube) (پوسته _ لوله) که در این نوع کندانسور آب خنک کننده داخل لوله ها و گاز مبرد داخل پوسته قرار دارد که با عبور مبرد از کمپرسور و وارد شدن به کندانسور و برخورد با لوله های مسی که داخل آنها آب خنک قرار دارد حرارت خود را از دست می دهد و به مایع تبدیل می شود . آبی که در اثر گرفتن حرارت مبرد گرم شده به برج خنک کننده ارسال شده و پس از عبور از برج خنک کننده سرد شده و دوباره به کندانسور باز می گردد. کندانسور آب خنک بر اساس ظرفیت مورد نیاز در اندازه ها و تعداد لوله های مختلف طراحی و ساخته می شود.
مطالعه بیشتر:
رسوب زدایی کندانسور آبی
بعد از مدتی کارکردن چیلر کندانسور آبی رسوب می گیرد که این عامل سبب جلوگیری از عملکرد صحیح چیلر و خنک شدن مبرد در نتیجه فشار برچیلر می شود به همین دلیل باید کندانسورهای آبی را هر چند وقت یکبار رسوب زدایی کرد .
رسوب زدایی به چند طریق امکان پذیر است
طریقه شیمیایی
خود بر دو نوع است
الف) در چیلرهای کوچک ماده ضد گچ دیسکیلر را در تشت برج خنک کننده ریخته و بدون اینکه فن برج را روشن کنیم پمپ برج را روشن نموده و 6 الی 10 ساعت پمپ را در حال کار می گذاریم برای عملکرد بهتر دیسکلیر بهتر است آب کمی داغ باشد .
برای چیلر های بزرگ باید از ماده دیسکیلر به مقدار بیشتری استفاده کرد .
ب) از پمپ و تشت جداگانه ای غیر از برج خنک کننده استفاده می شود که در این روش گچ زدایی به مدت 24 ساعت ادامه دارد و از ماده گچ زدا کمتری استفاده می شود.
مقدار اضافه نمودن پودر ضد گچ به آب جهت شستشوی کندانسور :
1- بر اساس ظرفیت چیلر بر حسب تن به ازای هر تن 1.5 کیلو ماده ضد کچ به آب اضافه می شود
2- بر اساس هر کیلو ماده ضد کچ 2 لیتر آب نیاز است . که باید ماده دیسکلیر را در ان حل کنید.
3- ماده ضد گچ محلول در آب بتدریج به منبع دویست لیتری بریزید و پس از مکیده شدن مقداری از آن توسط پمپ و هدایت شدن آن بداخل کندانسور مجددا محلول را اضافه نمائید تا به حد لازم برسد
در رسوب زدایی به روش شیمیایی می توان از اسید کلریدریک گرم و رقیق استفاده کرد اما به دلیل اینکه ممکن باعث خوردگی فلزات شود این روش کمتر توصیه می شود .
کندانسور هوایی
در این نوع کندانسور گاز داغ مبرد با استفاده از هوا خنک شده وتبدیل به مایع می گردد. به این صورت که گاز داغ و متراکم خارج شده از کمپرسور وارد کویل های کندانسور هوایی شده و جریان هوای محیط که توسط تعدادی فن به صورت اجباری و با سرعت حساب شده از روی کویل ها عبور می کند و موجب خنک شدن گاز مبرد و تبدیل شدن به مایع می کند. در کندانسورها به دلیل اینکه حرارت در لوله های مسی راحت تر انتقال پیدا می کند از کویل های مسی استفاده می شود.
در کندانسورهوایی بر اساس ظرفیت مورد نیاز سطح کویل کندانسور و نیز تعداد فنها (میزان هوادهی) محاسبه و طراحی می گردند.
مطالعه بیشتر :
شیر انبساط (EXPANSION VALVE)
سومین جز اصلی سیکل تراکمی، شیر انبساط است، این شیر دو وظیفه دارد
- کاهش دما و فشار مایع مبرد.
- کنترل دبی مایع ورودی به اواپراتور توسط دمای گاز خروجی از اواپراتور
شیر انبساط در انواع ترموستاتیک و الکترونیک موجود است که در این مبحث نوع ترموستاتیک آن مورد بررسی قرار می گیرد.
شیر انبساط ترموستاتیکی (Thermostatic Expansion Valve)
معمولترین وسیله برای کنترل جریان مبرد در اواپراتور، است. در شیر انبساط میزان عبور مایع سرما زا از شیر و جریان آن به درون تبخیر کننده (اواپراتور) به وسیله دو عامل یعنی فشار درون تبخیر کننده و درجه حرارت بخار خروجی از اواپراتور کنترل می شود.
در صورت خالی بودن اواپراتور، میزان عبور مایع سرمازا از سوپاپ انبساط زیاد خواهد شد و هر چه اواپراتور از مایع سرمازا پرتر باشد، میزان جریان کمتر خواهد گردید.
مبنای عملکرد شیر انبساط ترموستاتیکی براساس اختلاف فشار موجود است. شیر انبساط دارای یک حباب حساس می باشد که روی لوله خروجی اواپراتور (خط مکش) نصب می شود.
طرز کار سوپاپ درون شیر بسیار ساده است، زمانی که حباب حساس گرم می شود، قسمتی از مایع داخل آن تبخیر شده و بوسیله لوله موئین، فشاری برروی دیافگرام به سمت بدنه حرکت می کند. این عامل سبب می شود که سوپاپ حرکت کند و از نشیمنگاه جدا شود و مایع به اواپراتور وارد می شود. این امر آنقدر تکرار می شود تا اواپراتورکاملا خنک شده و لوله های مکش نیز شروع به خنک شدن نمایند.
کاربرد شیر انبساط
در انتخاب شیر انبساط آزادی عمل وجود دارد اما باید به این نکته توجه داشت که اگر شیر انبساط خیلی بزرگ باشد ممکن مایع عبوری از آن بیشتر باشد و به اواپراتور و کمپرسور سرریز شود و همچنین اگر شیر انبساط خیلی کوچک باشد مایع عبوری کافی نخواهد بود به گونه ای که نقطه تعادل در فشار مکش کمی رخ داده و ظرفیت سیستم را کاهش می دهد.
شیر انبساط کوچک، سیال مبرد کمی را از خود عبور می دهد همین امر موجب کاهش خنک کننده گی و در نتیجه آسیب و سوختن کمپرسور می شود.
نکته مهمی که باید در زمان نصب شیر انبساط به آن توجه کرد این است که شیر انبساط نباید بالاتر از کندانسورنصب گردد زیرا اختلاف در ارتفاع استاتیک ممکن است فشار را به قدری تقلیل دهد که در ورود به شیر مقداری از مبرد به بخار تبدیل گردد .
اواپراتور(Evaporator)
اواپراتور (تبخیر کننده) مبدلی از نوع (Shell & Tube) (پوسته و لوله) که مبرد با استفاده از آبی که در لوله های مسی در جریان است حرارت خود را از دست می دهد و در نتیجه باعث سرد شدن مبرد می شود.
راهکارهایی برای افزایش ضریب انتقال حرارت در اواپراتور
1- استفاده از لوله های مسی دارای فین داخلی یا استقرارفین ستاره آلومینیومی داخل لوله های مسی (فین ستاره ای مورد اشاره علاوه بر افزایش سطح باعث افزایش سرعت گاز به دلیل کاهش مقطع عبوری و نیز ایجاد اغتشاش در حرکت گاز بدیل وجود پیچ درطول ستاره خواهد شد که تمامی عوامل نامبرده افزایش ضریب انتقال حرارت را در سمت گاز به دنبال دارند.)
2- استفاده از بافل درمسیر جریان آب: بافلها صفحات فلزی تقریبا هم قطربا پوسته هستند که مشابه تیوپ شیت اواپراتور جهت عبور لوله های مسی سوراخ شده و دارای برش جهت ایجاد عبور آب می باشند. بافلها براساس ظرفیت اواپراتور در فاصله و تعداد مشخص در طول اواپراتور نصب می گردند. سبب افزایش زمان تماس آب و لوله ها از یکسو و ایجاد اغتشاش (Turbulence) در جریان آب از سوی دیگر می شوند که هر دو عامل سبب افزایش ضریب انتقال حرارت و بالا رفتن راندمان اواپراتور خواهد گردید.
تجهیزات کنترلی
شیر مغناطیسی (Solenoid Valve)
شیر مغناطیسی قبل از شیر انبساط و در مسیر مایع مبرد به اواپراتور قرار می گیرد.
دو وظیفه اصلی آن
باز کردن یا بستن مسیر عبور سیال مبرد است شیر مغناطیسی به گونه ای عمل می کند با توجه به ترموستات نصب شده روی مسیر ورودی آب به اواپراتور و فرمان ترموستات در صورتی که آب برگشتی به اواپراتور حرارت بالایی داشته باشد که در این صورت نیاز به خنک سازی است شیر مغناطیسی مسیرعبور جریان مبرد را باز می کند . و کمپرسور نیز شروع به کار می کند و در کل سیستم شروع به تولید سرما می کند . عکس این عمل هم تکرار خواهد شد در صورتی که دمای آب برگشتی از اواپراتور هم دما و یا پایین تر از دمای ترموستات باشد شیر مغناطیسی بسته می شود و از عبور مبرد جلوگیری می کند. در نتیجه کمپرسور خاموش شده و کل سیستم از حرکت باز می ایستد.
مطالعه بیشتر:
کنترل کننده فشار رانش
قطعات هر ماشینی برای کار در یک فشار معینی محاسبه، طراحی و ساخته می شوند در صورتیکه کمپرسور با فشار بیش از حد معینی که بوسیله کارخانه ساخت آن تعیین شده کار کند ممکن است به قسمتهای مختلف آن آسیب وارد شود مانند شاتون، رینگ و پیستون برای جلوگیری از این خطر کلیدی به نام فشار زیاد ساخته می شود که آنها را بروی دستگاه هایی که دارای کمپرسور هستند نصب می کنند و کلید الکتریکی آن را در مدار الکتریکی کنترل دستگاه قرار می دهند.
کنترل کننده فشار مکش
گاهی مواقع در چیلر، ترموستات کنترل کننده دمای آب به خوبی کار نمی کند به همین منظور آب داخل اواپراتور مرتبا سردتر می گردد که در این صورت مقدار مایع مبرد عبوری به اواپراتور کم می شود و فشار مکش گاز نیز کم خواهد شد. که در این صورت ممکن آب داخل اواپراتور یخ بزند و در کمپرسور کم شدن بیش از حد فشار گاز مکش باعث خواهد شد که گاز قادر به جذب گرمای موتور نباشد و به تدریج درجه حرارت موتور بالا رفته و سیم پیچ آن صدمه ببیند.
برای جلوگیری از مشکلات مطرح شده در موارد بالا از کلید فشار کم استفاده می شود و آن را در مدار الکتریکی دستگاه قرار می دهند. تا هر گاه فشار از درجه تنظیم آن پایین تر رفت دستگاه خاموش شود. و زمانی که فشار گاز مکش از درجه تنظیم بالاتر رفت مدار الکتریکی وصل و کمپرسور بطور خودکار روشن خواهد شد.
کنترل فشار روغن
این دستگاه فشار روغن مدارهای داخلی کمپرسور را کنترل می کند . و به گونه ای عمل می کند که هر گاه اختلاف فشار بین روغن و فشار مکش کمپرسور از حدود تنظیم شده کمتر شود فرمان قطع داده شده و کمپرسور را خاموش می کند. این دستگاه دارای دکمه RESET می باشد که با برطرف شدن مشکل برای راه اندازی مجدد سیستم باید این دکمه را فشار داد.
فلوسوئیچ آب (Water Flow Switch )
این وسیله جریان آب موجود در اواپراتور را حس می کند. به اینگونه عمل می کند که اگر تیغهای موجود در مسیر خروجی اواپراتور عبور جریان آب را حس نکنند سیستم خاموش خواهد شد. تا از یخ زدگی اواپراتور جلوگیری شود و به سیستم صدمه وارد نشود.
ترموستات (Thermostat)
ترموستات وظیفه کنترل دمای آب ورودی به اواپراتور را دارد . و سنسور آن روی اتصال برگشت آب به اواپراتور نصب می گردد و در صورتی سیستم کار می کند، که درجه حرارت برگشتی آب در اواپراتور بالاتر از حد تنظیم شده در ترموستات باشد. و بسته به تعداد کمپرسورها و مراحل عملکرد سیستم سرمایشی ترموستات از نوع یک تا چند مرحله ای انتخاب می گردد.
تجهیزات الکتریکی
کنترل سه فاز
کنترل برق سه فاز دستگاه وقطع کلی مدار کنترل، در صورت بروز هرگونه کاهش و یا افزایش بیش از حد استاندارد ولتاژ، دو فاز شدن و یا تغییر توالی فاز برعهده این کنترل کننده می باشد.
در صورت سه فاز بودن برق این دستگاه موجب برقرار شدن مدار کنترلی دستگاه می گردد. ایجاد تاخیر 15 ثانیه در کارکرد مجدد دستگاه پس از رفع قطع برق و همچنین نمایش اشکال به وجود آمده بر استفاده از لامپهای موجود روی این کنترل کننده از دیگر امکانات آن می باشد. قطع این وسیله باعث قطع کلی می گردد.
فیوز شیشه ای (Glass Fuse)
فیوز های تاخیری دارای تحمل جریان کم می باشند که داخل پایه فیوزی تابلوی دستگاه تعبیه گردیده و حفاظت بخشهای مختلف مدار کنترل دستگاه در برابر اتصال کوتاه را برعهده دارند. تا قبل از اینکه به سیم کشی دستگاه صدمه برسد فیوزسوخته و دستگاه خاموش شود.
رله الکترونیکی کمپرسور (Internal Protection Relay)
این کنترل کننده از سیم پیچ های داخلی کمپرسور محافظت می کند و از بالارفتن دمای آن ها جلوگیری می کند. و در صورت بروز مشکل فرمان قطع به کمپرسور ارسال می کند.
رله اضافه جریان (بی متال) (Thermal Overload Relay)
این وسیله بطور مستقیم در زیر کنتاکتور قدرت هر کمپرسور نصب می گردد و حفاظت کمپرسور در مقابل اضافه بار، هنگام تجاوز از مقادیر جریان نامی و متعارف بر عهده این وسیله می باشد .
کلید اتوماتیک (مدارشکن)(Circuit Breaker)
این کنترل کننده دارای دو بخش قطع مغناطیسی (سریع) و حرارتی (تاخیری) می باشد که بخش قطع سریع آن حفاظت کمپرسور در برابر جریانهای شدید اتصال کوتاه را بر عهده داشته و با عملکرد سریع (در حد صدم ثانیه ) باعث قطع کمپرسور می گردد. قسمت قطع تاخیری آن عملکردی بی متال داشته و به عنوان پشتیبان برای حفاظت انجام شده بی متال محسوب می گردد. در صورت عملکرد این وسیله مدار قدرت و فرمان کمپرسور دارای معطل بطور همزمان و بلافاصله قطع می گردد.
کنتاکتور قدرت (Power Contactor)
یک کلید قطع و وصل با فرمان الکتریکی محسوب می گردد که وظیفه آن وصل یا قطع سه فاز ورودی مصرف کننده بر اساس فرمانها و منطق در نظر گرفته شده برای کارکرد مصرف کننده مزبور می باشد.
کنتاکتور فرمان
کلید قطع و وصل با فرمان الکتریکی است که برقدار شدن بوبین ان باعث قطع و وصل کنتاکتهای باز و بسته ان گردیده و اعمال منطق مورد نظر برای مدارهای فرمان دستگاه با استفاده از این وسیله میسر می گردد.
کانتکت اضافی (Instantanius Auxilliary Contact)
این وسیله برروی کنتاکتور نصب می گردد و در صورت عدم کفایت کنتاکتهای فرمان موجود روی کنتاکتور، جهت افزایش تعداد کنتاکتها بر حسب مدار فرمان طراحی شده، استفاده می گردد.
تایمربوبین دار
وسیله ای است که از آن برای ستاره مثلث کارکردن دستگاه استفاده می شود. به این طریق که برای کاهش جریان راه اندازی اول دستگاه به صورت ستاره کار می کند و بعد از زمانی که توسط تایمر میزان کرده ایم به مثلث تبدیل شده و تا خاموش کردن دستگاه به این صورت کار می کند.
تایمرنیوماتیکی
کانتکت اضافی منصوب روی کنتاکتور با تاخیر زمانی قابل تنظیم در عملکرد می باشد در صورتی که این تاخیر بین زمان کنتاکتور و وصل کانتکت تایمر ایجاد گردد، تایمر تاخیر در وصل و در صورت که بین کنتاکتور و قطع کانتکت تایمرباشد تایمر تاخیر در قطع نامیده می شود.
رله صنعتی (Industrial Relay)
این وسیله از بوبین و کنتاکتهای دو حالته (SP DT) تشکیل شده است که جهت استفاده در مدارهای فرمان با ارجحیت وجود دو حالت برای هر کنتاکت(SPDT) نسبت به کنتاکتور فرمان می باشد .
شاسی استاپ و استارت
کلیدهای فشاری جهت روشن(استارت) و یا خاموش (استاپ) نمودن دستگاه می باشد.
کلید تعویض کمپرسورها (Compressor Change Switch)
در چیلر هایی که بیش از یک کمپرسور دارند جهت جلوگیری از کارکرد غیر هماهنگ کمپرسورها از نظر زمانی و یکسان نمودن مدت زمان عملکرد آنها در مدار از کلید تعویض کمپرسور استفاده می شود. این کلید ترتیب ورود و خروج کمپرسور به مدار( بر اساس فرمان ترموستات) را تغییر داده، بدین معنی که کمپرسوری که قبلا به عنوان اولین کمپرسور وارد مدار شده و به عنوان آخرین کمپرسور از مدار خارج می شود، جای خود را به کمپرسور قرینه خود (کمپرسوری که در آخرین مرحله وارد مدار شده و در اولین فرمان از مدار خارج میشد) خواهد داد.
هم قفلیهای الکتریکی (Interlock)
در نظر گرفتن تمهیداتی جهت حصول اطمینان از عملکرد یک دستگاه به عنوان پیش نیاز برای عملکرد دستگاه دیگر مرتبط به آن را هم قفلیهای الکتریکی می نامند که در واقع توسط تعیین محلهای مناسب در مدار کنترلی دستگاه میسر می گردد. خاموش شدن دستگاه چیلر در صورت بروز اشکال در عملکرد کندانسور هوایی و یا پمپ اواپراتور در چیلرهای هوایی استارت اتوماتیک کندانسور هوایی قبل از استارت چیلر و ادامه عملکرد کندانسورهوایی تا اتمام مدت زمان (Pump Down) کمپرسورها، نمونه هایی از هم قفلیهای مورد استفاده در دستگاه های این شرکت می باشد.
شیرآلات و لوازم جانبی روی خطوط لوله ارتباطی
شیر اطمینان (Relief Valve)
برای اینکه از بالا رفتن بیش از حد فشار در سیستم و بروز خطرات ناشی از آن جلوگیری شود از شیر اطمینان استفاده می شود .
شیر اطمینان در چیلر های آبی ، روی پوسته کندانسور نصب می شود تا در صورت بروز مشکل شیر اطمینان باز شود . در کل شیر اطمینان در محلی نصب می گردد که حداکثر فشار در آن نقطه باشد و از بالا رفتن بیش از اندازه فشار جلوگیری گردد. شیر اطمینان بر اساس حداکثر فشار کارکرد سیستم انتخاب می شود.
شیر شارژینگ (Charging Valve)
زمانی که بخواهند مایع مبرد را به سیستم وارد کنند و همچنین در زمانی که تخلیه هوا در سیستم انجام گیرد از این شیر استفاده می گردد.
شیر دستی (Service valve)
شیر دستی روی خط مایع پس از کندانسور و قبل از ورود مایع مبرد به فیلتر درایر نصب می گردد. جهت انجام سرویسهای احتمالی دستگاه، عمل Pump Down در انتهای هر فصل بهره برداری و … مورد استفاده قرار می گیرد.
فیلتر درایر (Filter Drier)
طراحی سیستم های تبریدی و ساختمان کمپرسور ها به نحوی است که وارد شدن ذرات آلوده کننده و همچنین آب می تواند باعث وارد شدن صدمات به دستگاه شود. به همین دلیل باید برای این مسئله فکری اندیشیده شود . در صنعت برای این کار از فیلتر درایر استفاده می شود . این قطعه جاذب رطوبت بوده و می تواند رطوبت موجود در خط لوله را پیش از ورود به کمپرسور جذب کند . فیلتر درایر معمولا قبل از لوله مویین یا شیر انبساط نصب می شود .
سایت گلاس (Sight Glass)
از سایت گلاس برای نشان دادن مقدار مبرد و میزان رطوبت درون سیستم استفاده می گردد. جهت بررسی داخل سیستم، گرفتگی های صافی ها و فیلتر ها، سطح مایع مبرد، حرکت سیال، رنگ و میزان شفافیت سیال و نیز رطوبت موجود در سیستم از سایت گلاس ها استفاده می شود. در تمامی تجهیزات مربوط به تهویه مطبوع و سردخانه در مسیر عبور مبرد و روغن کمپرسور در امتداد لوله های انتقال دهنده و یا بر روی مخزن ذخیره روغن (کارتل)، وسایل خاصی برای نمایش کیفیت سیال به اسم سایت گلس یا شیشه نمایش (sight glass) نصب می گردد.
لازم به ذکر است که وجود حباب (کف) در جریان سیال نشانه ای برای کم بودن میزان مبرد در سیستم و تغییر رنگ کاغذ حساس وسط سایت گلاس دلیل افزایش رطوبت در مبرد خواهد بود.
لرزه گیر مسی (Copper Vibration Absorber)
معمولا جهت جلوگیری از لطمات احتمالی ناشی از لرزش خطوط لوله ارتباطی که به دلیل ارتعاشات کمپرسورهای منصوب روی فنرهای لرزه گیر رخ می دهد . از لرزه گیر مسی استفاده می گردد.
رسیور (Reciver) مختص چیلرهای هوایی
برای اینکه مایع مبرد جمع آوری کنند و باعث ایجاد تعادل فشار و جریان در سیستم، در چیلرهای هوایی شوند از مخزنی به نام رسیور استفاده می شود. رسیور معمولا در زیر کندانسور هوایی نصب می گردد. و دارای یک ورودی و یک خروجی مایع می باشد . روی رسیور نیز می توان شیر اطمینان نصب گردد.
نمایشگرها
چراغهای سیگنال (Signal Light)
نمایش وجود یا عدم وجود سه فاز دستگاه و نیز نمایش روشن یا خاموش بودن هر یک از مدارها و تجهیزات دستگاه از چراغهای سیگنال استفاده می شود این چراغها جهت تفکیک موارد استفاده، در رنگهای مختلف موجود می باشد.
گیجهای فشار (Pressure Gauge)
جهت نمایش فشار کار سیستم در قسمتهای مختلف از گیجهای فشار استفاده می شود، این گیجها معمولا مخصوص گازهای فریونی طراحی شده و درجه بندی روی آنها طوری است که امکان قرائت فشار بر حسب psi و bar و نیز خواندن همزامان درجه حرارت گازهای مختلف در فشار مربوط وجود دارد.
گیج های مورد استفاده در چیلر
گیج فشار قوی
گیج فشار ضعیف
گیج فشار روغن
نمایش دهنده درجه حرارت آب برگشتی به اواپراتور
جهت نشان دادن درجه حرارت آب برگشتی به اواپراتور استفاده می شود و معمولا به صورت دیجیتالی است.
نمایشگر زمان کارکرد کمپرسور
از این نمایشگر برای تعیین مدت زمان کارکرد کمپرسورها و تعیین زمان تعویض آنها استفاده می گردد.
مدار عیب یاب
از مدار عیب یاب برای نمایش نوع اشکال ایجاد شده در سیستم استفاده می شود. این نمایش به صورت دیجیتالی است که عیب یابی راحت تر است.
سیستم تغییر ظرفیت (Capacity control system) کمپرسور
برای اینکه در مصرف انرژی صرفه جویی شود نیاز است که ظرفیت کمپرسور در مواقعی که نیازی به آن نیست کاهش یابد و در نتیجه عمر مفید سیستم افزایش یابد سیستمی روی کمپرسور نصب می شود که با توجه به نیاز از تمام یا درصدی از ظرفیت کمپرسور بهره گرفته می شود.
نحوه حمل چیلر های آبی و هوایی
برای حمل چیلر آبی باید بسیار دقت شود و هیچ یک از اجزا چیلر نباید تحت فشار قرار بگیرد یا ضربه ای به ان وارد شود . و برای حمل چیلر آبی بهتر است از جرثقیل استفاده گردد.
دستورالعمل نصب چیلر آبی
موارد زیر در هنگام نصب چیلر آبی باید رعایت شود.
1- چیلر روی فونداسیون پیشنهادی طبق نقشه سازنده توسط شرکت مستقر شود.
2- محل قرار گرفتن چیلر روی فونداسیون را طوری در نظر بگیرید که دسترسی به تابلوی برق آن به راحتی امکان پذیر باشد و حتی المقدور از درب ورودی موتورخانه، تابلو برق آن دیده شود.
3- محل نصب دستگاه باید طوری باشد که در اطراف آن فضای کافی برای تعمیر و سرویس وجود داشته باشد.
4- چیلرباید در محل مناسبی از نظر جریان هوا قرار گیرد تا گرمای حاصل از کارکردن دستگاه (کمپرسور، کندانسور) به بیرون هدایت شود.
5- پایه های مخصوص ضربه گیری که به همراه هر دستگاه ارسال می گردد باید بین پایه های دستگاه و فونداسیون قرار گیرد .
6- بعد از قرار دادن چیلر روی فونداسیون و قبل از محکم کردن پیچ های پایه دستگاه آنرا باید تراز کرد، به طوریکه هر چهار پایه شاسی چیلر تراز شود. برای تراز کردن دستگاه می توان از ورقه های نازک آهنی در زیر ریل های ضربه گیر پایه دستگاه استفاده نمود.
7- چیلر نباید در فضای آزاد و بدون سقف نصب گردد. بهتر است در موتورخانه مرکزی و در نزدیک برج خنک کننده باشد.
8- اتصال مدار برج خنک کننده به کندانسور چیلر و نصب سیرکولاسیون در بین مدار به نحوی که قبل از اتصال به پمپ از صافی، شیر فلکه، لرزه گیر، شیر یک طرفه و اتصالات لوله کشی آب شهر به قسمت فلومتر برج و پرکن آت متصل گردد.
9- جهت جلوگیری از بروز صدمات احتمالی پیشنهاد میگردد نسبت به نصب یک عدد فلوسوئیچ در مسیر آب سیرکولاسیون برج خنک کننده اقدام گردد.
10- یک عدد ترموستات (50-0) درجه بندی سانتی گراد در مسیر آب سیرکولاسیون برج خنک کننده (مسیر رفت به برج خنک کننده) نصب نمائید.
دستوالعمل نصب چیلر هوایی
موارد ذیل هنگام نصب چیلر رعایت شوند:
1- – چیلر روی فونداسیون پیشنهادی طبق نقشه سازنده توسط شرکت مستقر شود.
2- محل قرار گرفتن چیلر روی فونداسیون را طوری در نظر بگیرید که دسترسی به تابلوی برق آن به راحتتی امکان پذیر باشد و حتی المقدور از درب ورودی موتورخانه، تابلو برق آن دیده شود.
3- محل نصب دستگاه باید طوری باشد که در اطراف آن فضای کافی برای تعمیر و سرویس وجود داشته باشد.
4- چیلرباید در محل مناسبی از نظر جریان هوا قرار گیرد تا گرمای حاصل از کارکردن دستگاه (کمپرسور، کندانسور) به بیرون هدایت شود.
5- پایه های مخصوص ضربه گیری که به همراه هر دستگاه ارسال می گردد باید بین پایه های دستگاه و فونداسیون قرار گیرد .
6- بعد از قرار دادن چیلر روی فونداسیون و قبل از محکم کردن پیچ های پایه دستگاه آنرا باید تراز کرد، به طوریکه هر چهار پایه شاسی چیلر تراز شود. برای تراز کردن دستگاه می توان از ورقه های نازک آهنی در زیر ریل های ضربه گیر پایه دستگاه استفاده نمود.
7- چیلر در فضای آزاد و بدون سقف نصب گردد.بهتر است نزدیک موتورخانه مرکزی و در نزدیک کندانسور هوایی نصب شود.
8- جهت سهولت در امر برگشت روغن سیستم به کمپرسورها، کندانسور هوایی باید در ارتفاع بالاتری نسبت به چیلر قرار گیرد.
9- ارتفاع کافی جهت خروج هوای گرم از کندانسور هوایی در نظر گرفته شده و از نصب چیلر در فضاهای مسقف پرهیز کنید.
لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت مهندسی و بازرگانی راهبرد انرژی درفک (رادکو) آماده ارائه هر گونه مشاوره تخصصی در این زمینه میباشند.
راههای ارتباط با ما
[promo_modern promo_type=’custom’ page_link=’144′ post_link=’4343′ portfolio_link=’94’ custom_link=’http://www.radcoir.com/shop/’ promo_image=’http://www.radcoir.com/wp-content/uploads/2019/08/فروش-محصولات-تهویه-مطبوع-سرکت-راهبرد-انرژی-درفکرادکو.jpg’ attachment=’2885′ attachment_size=’full’ new_title=’ محصولات شرکت رادکو ‘ extratag=” img_size=’gallery’ heading_size=’30’ extra_bg=’#0074aa’ overlay=’0.6′ overlay_start=’10’ overlay_end=’50’ custom_class=” av_uid=’av-k790fwec’ admin_preview_bg=”][/promo_modern]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.